електронен портал за информация и консултация

 

18 млн. дози ваксини от 7 различни производители се очаква да пристигнат у нас до края на 2021 г. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, от където разпространиха “очакван брой дози на ваксини срещу COVID-19 до края на годината.

В съобщението се посочва, че ваксините срещу COVID-19, получили разрешение за употреба под условие в ЕС, са на BioNTech и Moderna. Разрешение за употреба под условие в ЕС през 2021 г.очакват ваксините срещу COVID-19 на Oxford, Janssen, Curevac, Sanofi и Novavax.

Все още не е ясно за колко души ще стигнат поръчаните 2 млн. дози от ваксината на Janssen. В зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали от ваксината срещу COVID-19 на Janssen ще се поставят една или две дози, уточняват от МЗ.

От здравното ведомство допълват, че посочените количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/mz-chakame-18-mln-dozi-vaksini-do-kraja-na-2021g-247150

VAKSINI.VAKSINI_2021-MONITOR-

Първи резултати: Огромна ефективност на “Пфайзер”

аксината на Pfizer/BioNTech показа 92% ефективност в Израел, сочат резултатите от първото голямо контролирано проучване в света как работи ваксината извън клинични изпитания, пише “Таймс ъв Израел”.

Само 31 от 163 000 ваксинирани израелци от Maccabi Healthcare Services са хванали вируса през първите 10 дни след втората доза, обяви анализаторът Анат Ека Зохар.

От ваксинираните хора, които са се заразили, никой не е приет в болница. Те са имали леки симптоми, такива като главоболие.

При еквивалентна проба с неваксинирани израелци 6437 са диагнозирани с коронавирус за същия период.

“Това е много, много добра новина. Това е първото проучване в света с толкова голям брой напълно ваксинирани пациенти”, отбеляза Зохар.

Pfizer/BioNTech постигнаха 95% ефективност на клиничните изпитания. Специалистите по света наблюдаваха със затаен дъх дали в Израел резултатите в реалния свят ще се доближат до тези от клиничните изпитания.

Вярва се, че ваксината осигурява пълна защита седмица след поставянето на втора доза. Данните на Maccabi покриват всички участници между 7 и 16 дни след получаването на дозата.

Израел ваксинира по 200 000 души на ден и тази седмица може да се ваксинира всеки на възраст над 35 г.

https://www.standartnews.com/svyat/prvo-realno-prouchvane-92-efektivnost-na-pfayzer-450659.html