електронен портал за информация и консултация

 

На 29.05.2013 г. в Народното събрание се състоя гласуването на кабинета на Пламен Орешарски. 120 души се произнесоха „ за” кабинет начело с Пламен Орешарски, 97 бяха “против”.

 

Кабинетът в момента е с един вицепремиер, с ресор правосъдие, вътрешни работи и еврофондове. Вицепремиер е Зинаида Златанова, която е предложена за министър на правосъдието.

 

Зинаида Златанова е била ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

 

Гласуваните министри в новия кабинет са: Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи, Кристиан Вигенин – министър на външните работи, Петър Чобанов – министър на финансите, Ангел Найденов – министър на отбраната, Таня Андреева – на здравеопазването, Хасан Адемов – на труда и социалната политика, Анелия Клисарова – на образованието, Драгомир Стойнев – на икономиката и енергетиката.

Десислава Терзиева ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството, Иван Данов – на инвестиционното проектиране, Данаил Папазов – на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Искра Михайлова ще оглавява министерството на околната среда и водите, Димитър Греков – министерството на земеделието, Петър Стоянович – министерството на културата, Марияна Георгиева – министерството на младежта и спорта.

Министър-председателят и министрите се заклеха пред депутатите.

Членовете на правителството се заклеха и подписаха под клетвен лист: Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се, произнесоха министрите.

По-рано през деня, г-н Орешарски е поискал начален толеранс от политическите сили, социалните партньори и гражданските структури,като условие за осъществяване на цялостната си управленска програма, съобщават медии.