електронен портал за информация и консултация

 

Последните 10 дни ми се струва, че надценихме съзнанието на хората, каза днес членът на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Неговите наблюдения са, че хората “се държат като отвързани”, като се събират на големи групи дори и на закрито. “Нямаше нужда чак толкова да се скъсява дистанцията изведнъж”, допълни експертът. “Малко трябваше да спазваме мерки бе, две седмици бе, ей, големият зор”, коментира емоционално той.

 

В отговор на въпрос Тодор Кантарджиев каза, че вероятно извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена. “Днес премиерът събира щаба, министърът е готов с насоките на документите, които МС трябва да издаде. Не искаме да плашим, но искаме да се спазват трите “Д”: Дисциплина, Дезинфекция, Дистанция. Най-вероятно ще се удължи, но това е политическо решение. Нищо психическо натоварващо няма в това. Нищо ново и травмиращо психиката няма да се приеме”, допълни той.

 

Кантарджиев обяви, че не е привърженик на затварянето на цели градове, каквито предложения имаше за Доспат и Сърница. Той допълни, че по-ефективно е да се ограничи излизането на заразените и тези, които са контактували с тях. За Кантарджиев в момента притеснителните клъстъри на зараза са в Шумен, Сливен и Смолян.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/10/4077176_nishto_travmirashto_niama_da_se_vuvejda_uveri_prof/?ref=home_layer2