електронен портал за информация и консултация

Въвеждането на електронна рецепта е следващата стъпка към реализирането на електронното здравеопазване, която се гласи да влезе в сила от догодина.

Проектът бе представен от представители на НЗОК, както и специалисти от IT-сектора, които ще се занимават с осъществяването на идеята.

Първите крачки към електронно здравеопазване бяха въвеждането на персоналните информационни досиета, както и въвеждането през май на онлайн-отчитането на болниците, стана ясно от думите на шефа на Касата Пламен Цеков.

Методиката на процедиране с електронните здравни карти ще е съвсем проста и ще спести изключително много време, “бумащина” и грешки.

Всяка E-рецепта ще има уникален номер и баркод, с които ще бъде издавана от самия лекар.

При изписването на лекарства пациентът ще получи хартиено копие, с което от всяка аптека ще може да закупи лекарствата си.

При сканиране на баркода аптекарите веднага ще имат достъп до базата данни и съответно до изписаните лекарства.

Проектът ще осигури контрол при издаването на рецепти и тяхното отчитане в реално време, експресност на информацията и ще намали риска от измами и грешки при ръчнописаните рецепти.

Въвеждането на този модел ще струва 200 хиляди лева.

Проблем засега е разликата в кодовите системи, с които работят аптеките и дистрибуторите на лекарства.

За целта ще е необходимо изграждането на единна кодова система, както е в много от останалите страни с добри практики.

Представители на IT-бизнеса са готови да предоставят универсален код безплатно и безвъзмездно на българския аптечен и болничен пазар. Това не само ще увеличи конкуренцията на лекарствения пазар, но и ще е антимонополна мярка, категорични са експерти от бранша.

Специалният софтуер, който ще свързва здравните звена, ще струва символичен месечен абонамент, както за лекарите, така и за фармацевтите. Инсталирането му ще бъде безплатно.

Според Цеков изграждането на Е-рецептирането ще приключи вероятно до края на годината и може да влезе в сила от средата на следващата 2014 г.

Той изтъкна, че всичко, което прави, е публично и е в полза на пациентите, въпреки нападките по негов адрес.

Цеков отново преповтори становището си, че оставката в момента за него не стои като проблем, но ако това ще е залогът, който ще реши проблемите с НЗОК,

той ще напусне поста, но не сега, а в края на годината.

Лили Енева

Публикува се по:

http://www.bnews.bg/article-80391