електронен портал за информация и консултация

 

Министерството на образованието (МОН) е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците по български език и литература, съобщи БНР.

 

От ведомството не уточняват какъв тип атака е била, но за да я пресекат, е бил спрян достъпът до сървърите на МОН от чужбина.

 

Съобщението за хакерската атака дойде малко след началото на днешната втора задължителна матура – по профилиращ предмет, на която се явиха 45 хиляди зрелостници. В просветното министерство от два възможни варианта беше избран вариант 1, по който ще работят младежите.

 

За първи път тази година втората матура няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. По тази причина вече има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит по още 5 предмета – информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Т.е. изпитите днес са по 18 различни предмета.

 

По традиция най-много ученици ще се явят на английски език – над 12 000, следват биологията и географията. Тъй като езиците се полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани, самите изпити ще са общо 27.

 

Днес и учениците от професионалните гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част. Те решават тест по различен отделен вариант.

 

Резултатите и от днешните матури ще са готови до 8 юни. Те ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка “среден 3″. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Видка Атанасова

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2022/05/20/4348742_obrazovatelnoto_ministerstvo_e_predotvratilo_hakerska/