електронен портал за информация и консултация

 

Активността на наемателите и цените ще останат стабилни през тази година, прогнозира консултантска компания

 

Офис площите са били водещият тип инвестиционни активи през 2018 г. със сделки за близо 430 млн. евро, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

През изминалите месеци се случиха серия мащабни придобивания на сгради, като това на Polygraphia Office Center и Megapark, Millenium Center, Telus Tower. Офис сградите към Mall of Sofia и Bulgaria Mall също смениха собствеността си в рамките на цялостното договаряне на двата проекта.

През последното тримесечие на 2018 г. делът на свободните офис площи остава 9,5%, а общото предлагане достига 1 818 353 кв. м офиси клас А и Б. След плавния ръст през годината офертните цени се задържат на достигнатите нива от 15 евро за кв. м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро на кв. м за първокласни площи по големите булеварди. Очаква се доходността в офис сегмента да се задържи на нивата от 7,75-8% за първокласни активи, както през 2018 г.

„Пазарът в София вече е добре диверсифициран и предлага както първокласен продукт, така и имоти с потенциал за развитие и покачване на стойността. Активността през изминалата година показа, че когато продавачите имат реалистични ценови очаквания, нещата се случват“, обобщи Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той очаква добра година за всички сегменти на инвестиционния пазар, като при офисите и индустриалните площи интересът е фокусиран в София.

През миналата година офис сегментът в София се характеризира с активен наемен пазар и осезаем ръст на новото строителство. През последните месеци на годината са били издадени разрешения за строеж на близо 100 хил. кв. м, с което общият обем на започнатите проекти нараства до 440 хил. кв. м, показват данните на Cushman & Wakefield Forton.

Наемният пазар запазва активността си от предходните години и достига 187 хил. кв. м отдадени площи, което е исторически сред най-големите обеми. Основен двигател остават IT бизнесът заедно с аутсорсинг индустрията, които заедно формират около 70% от сделките в сегмента.

„Не очакваме съществен спад в активността на наемателите през 2019 г. и това ще задържи цените относително стабилни въпреки нарастващото предлагане. Прогнозираното отслабване на ръста на икономиката през следващите години обаче ще постави под натиск както цените, така и дела на свободните площи“, прогнозира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на консултантската компания въведените в експлоатация офис сгради през 2018 г. са 90 120 кв. м. Заради относително малкия обем завършено строителство нетната усвояемост (разликата между заети и освободени площи) не надхвърля 90 хил. кв. м, стандартен обем за последните години.

През последното тримесечие са завършени 37 850 кв. м, като в това число влизат Сграда 15 на Бизнес парк София и проектът Richhill Business Center на Южната дъга на Околовръстното шосе. Голяма част от планираните за края на 2018 г. площи бяха отложени за началото на тази година и това допълнително увеличи обема на офисите в строеж. По данни на Cushman & Wakefield Forton само до края на 2019 г. е планирано завършването на малко над 220 хил. кв. м, т.е. половината от площите в строеж към момента.  

 

ttps://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ofis-pazaryt-v-bylgariia-e-privliakyl-investicii-za-430-mln-evro-prez-2018-g-276140/