електронен портал за информация и консултация

…който може да разбърка картите за евроизборите

Между френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте се оформя решаващ съюз, който си поставя за цел да пренареди европейската политическа карта, пише “Политико”.

Макрон и Рюте са постигнали начално споразумение заедно с още няколко премиери от либералния лагер за обединение на движението на Макрон “Република, напред!” и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) за евроизборите догодина. Това заявиха пред “Политико” хора, запознати с дискусиите. Партията за свобода и демокрация на Рюте е ключов член на АЛДЕ, която е основното либерално политическо семейство в Европа.

Новата прогресивна коалиция възнамерява да се изправи срещу дълго време доминиращите в европарламента консерватори и да промени сметките за това кой ще заеме висшите постове в ЕС , които ще се освободят следващата година.

 

Според източници партиите в коалицията ще водят кампания около обща платформа, но партньорството им официално ще се реализира след изборите за Европейски парламент през май догодина. Те смятат, че ще се справят достатъчно добре, за да сформират втората по големина група в парламента и така да дадат на лидерите си допълнително влияние в преговорите за запълване на ръководните постове в евроинституциите и по-голям брой гласове при избора на нов председател на еврокомисията. Очаква се най-многобройна все пак да остане дясноцентристката Европейска народна партия.

Партньорството, което в крайна сметка може да доведе до преименуването на АЛДЕ, но първоначално се смята за съвместна инициатива, а не са единна нова политическа партия, ще бъде обсъдено от либерални партийни лидери в Брюксел следващата седмица преди срещата на лидерите на ЕС в сряда и четвъртък.

На практика от идването си на власт през 2017 г. Макрон остави политиците в Европа да се чудят какъв съюз ще сформира в опит да окаже повече влияние в европейската политика.

Ги Верхофстад и Жан-Клод Юнкер

Досега основното препятствие пред сделката с АЛДЕ бе лидерът на групата Ги Верхофстад. Макар да е смятан за един от най-красноречивите проевропейци, 65-годишният политик е част от старото поколение политици. Такива са също сегашният председател на еврокомисията Жан-Клод Юнкер (на 63 години) и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни (на 6

Верхофстад не може да блокира зараждащата се коалиция. Неговите критици смятат оттеглянето му за неизбежно, тъй като изборът на нов Европейски парламент изисква също така сформирането на нови групи и избирането на нови лидери за тях.

Макрон е постигнал споразумение и с испанския либерален лидер Алберт Ривера и неговата партия “Граждани”.

Ново влияние

Очаква се ЕНП да продължи да бъде най-голямата партия в парламента следващата година. Според процедурата с водещия кандидат ЕНП ще има предимство при избора на наследник на Юнкер. Системата предполага Европейският съвет да номинира кандидата на партията, спечелила най-много места в парламента.

Лидерите на ЕС обаче вече заявиха, че не се чувстват задължени да използват схемата, която според тях им отнема правото, заложено в европейските договори, да номинират кандидат, който след това да бъде потвърден от мнозинството в европарламента. АЛДЕ също изрази съпротива срещу системата, като отбеляза, че тя дава прекомерно предимство на ЕНП.

АЛДЕ разполага с осем от 27 места в Европейския съвет – същия брой като ЕНП – което дава на либералите значителна сила сред държавните и правителствените ръководители на ЕС и подобрява шансовете им да спечелят председателския пост в еврокомисията, ако съветът игнорира системата с “водещия кандидат

Кого наричаш либерал?

В същото време Макрон изглежда фокусиран не толкова върху това да се отърве от Верхофстад, колкото от премахването на думата “либерален” от името на каквато и да било бъдеща партия, която може да се роди от съюза му с Рюте, защото думата носи силно негативен отенък във френската политика. Според някои официални лица промяната може да се завърти около думите “прогресивен” или “Екип Европа”.

Някои официални лица от АЛДЕ коментираха пред “Политико”, че либералите се готвят за промяна, реформа или разпускане на сегашната група в европарламента след изборите през 2019 г., когато бъде формализиран съюзът с Макрон.

Служител от “Република, напред!” заяви, че партията има намерение да създаде нещо ново, “най-вероятно група”. По думите му фокусът е върху нови партии извън европарламента. “Ние не искаме по-добра версия на АЛДЕ или АЛДЕ с нов външен вид”.

В АЛДЕ влизат членове от изключително широк политически спектър – от пламенни федералисти като Верхофстад до евроскептични популисти като чешкия премиер Андрей Бабиш.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/12/3325593_mejdu_makron_i_rjute_se_zaformia_sujuz_koito_moje_da/