електронен портал за информация и консултация

 

арламентът реши окончателно да преобразува болница “Лозенец” в търговско дружество – еднолично акционерно дружество, сто процента собственост на държавата. Принципал ще е Министерството на здравеопазването. Сега на ход е ръководството и академичния съвет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” да влезе в преговори с ведомството и евентуално да се стигне до договор, с които университетът ще поеме управлението на болницата.

 

С измененията, приети днес от депутатите на второ четене в закона за лечебните заведения, се разписват подробни правила и условия, на които ще трябва да отговарят и да изпълняват университетите, които ще сключат договори за управление на болници. “Гарантираме със закон държавната собственост с ясни правила и изисквания към университетите. Създаваме ясен регламент, с договор, гарантиращ прозрачното управление, взимане на решението и управлението на държавната собственост”, отбеляза ръководителят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. Допълни, че има интерес и от други университети, които искат да управляват университетските си болници, и затова трябва да има ясни законови правила.

 

Вчера след заседанието на здравната комисия, на което бяха приети новите правила, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков изказа сериозни притеснения от новите изисквания, прокарани между първо и второ четене на промените. Допълни, че остава с впечатлението, че те са писани специално за университета, но и целят всеки с интерес да управлява болница да бъде отказан. Попита защо се бърза толкова и са дадени толкова кратки срокове за предложения и за приемането им.

Герджиков даде да се разбере, че при така поставените условия не е ясно дали университетът ще се съгласи да подпише договор за управление на болницата със здравното министерство. За момента имали сериозни притеснения.

 

Според Герджиков въпреки задълженията на болницата от няколко десетки милиона, които тя има, и въпреки че ще спре държавната субсидия за лечебното заведение, то може да се самоиздържа. Това обаче можело да стане, при условие че здравната каса се съгласи да увеличи лимитите и да покрива това, което болницата отчете като дейност и свършена работа. В противен случай действително можело да се стигне до фалит и евентуално разпродаване на част от активите.

 

Първоначалната идея за болница “Лозенец” беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета.

 

Заради критиките премиерът Бойко Борисов отмени стъпката, но поиска “Лозенец” да не е към Министерския съвет Беше обявено, че тя няма да бъде преструктурирана в детска, а ще стане търговско дружество, което ще бъде дадено за управление на университета. Освен това Борисов обяви, че правителството ще погаси дългове на болница “Лозенец” за 23 млн. лева. Преди това здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че задълженията на болницата са над 30 млн. лв. и ще има проверка на държавната финансова инспекция. А ако скоро “Лозенец” не бъде трансформирана, “може да е късно”.

 

По време на дискусиите около съдбата на болницата от Софийския университет неколкократно изразиха готовност и желание да управляват “Лозенец”. Вчера обаче ректорът на университета Анастас Герджиков заяви, че тези заявки са били направени по принуда, а сега вече имали сериозни притеснения.

ttps://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/02/01/3383827_okonchatelno_bolnica_lozenec_stava_turgovsko_drujestvo/