електронен портал за информация и консултация

 

Това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, категоричен е общественият защитник

 

Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата и е е много нечестна. Това коментира омбудсманът Мая Манолова след заседанието на КЕВР за утвърждаване на цените на тока и парното, цитирана от своя пресцентър.

„Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените”, коментира общественият защитник. 

На 7 юни, предстои обществено обсъждане, на което всички граждански организации и институциите ще могат да вземат отношение по докладите на КЕВР.

Според граждански експерти обаче, то щяло да е безсмислено, защото няма да е ясно, дали докладите на КЕВР ще претърпят промени, след като енергийните дружества предоставят своите становища. 

Според Манолова е сбъркана и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ. 

“Може би, защото предложението на „Булгаргаз” е за намаляване на цената на природния газ. Вярно, с 10 ст., но това е намаление, докато за топлоенергията, която се влияе много от цената на това гориво, реално се предлага увеличение, което стига до 17 процента”, посочи общественият защитник. 

Манолова отбеляза още, че финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно и е даде пример с „Топлофикация София”, където натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв.

В същото време единствените мерки предприети от КЕВР срещу затъването на топлофикациите е вдигането на цената на парното, която за три години в София – от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50%, допълват от институцията на омбудсмана.

По статията работиха:Ралица Пейчева,  редактор Елена Илиева 

ttps://www.investor.bg/energetika/472/a/maia-manolova-predlaganata-cena-za-parnoto-e-mnogo-nechestna-283401/