електронен портал за информация и консултация

Касата поема основното ни лечение, частен фонд – екстрите

Подготвяме първите стъпки за децентрализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК),  съобщи премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол.

Да се осигуряваме за здраве като за пенсия с втора вноска във фонд за допълнително здравно осигуряване е единият вариант, който ще обсъждат експерти. Това означава НЗОК да поеме основен пакет от медицински услуги, които да заплаща за нашето лечение.

Екстрите като самостоятелна стая, опериране от посочен от пациента хирург или допълнителна консултация със специалист, избран от болния, да се поемат от допълнително осигуряване в частен фонд, поясни председателката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

Идеята е 1 или 2 процента от сегашните 8 на сто, които внасяме всеки месец за здраве сега, да отиват в допълнителен  фонд, който хората ще си избират сами, обясни д-р Джафер. Тя определи като минимална, почти само хипотетична вероятността вноската да бъде увеличена.   

Здравната вноска бе увеличена от 6 на 8 процента през декември 2008 г. по време на управлението на тройната коалиция.

Идеята тогава бе 2 на сто от нея да се вливат точно във фондове за допълнително здравно осигуряване по избор на гражданите, които да им подсигуряват срещу това екстрите при лечение. Вноската бе увеличена, но вторият стълб така и не тръгна. 

Хората да не бъдат закрепостени да се осигуряват задължително само в НЗОК, а да избират по своя воля в кой фонд да влагат парите си за здраве, е другият вариант, който ще обсъждат експертите по секторни политици от всички парламентарни групи.

Някой трябва да  има политическа воля да поеме и негативните неща, когато трябва да се осигури здравето на българските граждани, подчерта д-р Джафер.  

Мерките, които ще предприемем, ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година.

Министър-председателят съобщи, че предстои да бъде променен и механизмът на търговете, с които се доставят лекарствата.

Имаме амбицията за скъпо струващи медикаменти да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността им, каза той.

Източник:в. “Монитор”
Публикува се по:

 

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=99471