електронен портал за информация и консултация

Очаква се електроенергията да поевтинее средно с 5 на сто за цялата страна

Новите цени на тока за бита и дребния бизнес ще влязат в сила от 1 август, съобщи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след заседанието си в понеделник.

Ведомството все още не е готово със сметките си, но се очаква електроенергията да поевтинее средно с 5 на сто за цялата страна.

Преди да определи новите цени, ДКЕВР трябва да приеме и подготвената методика, по която се изчисляват. Очаква се тя да стане факт на 18 юли.

Забележки към документа във вторник отправиха доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН, “Енерго про”, както и държавните Национална електрическа компания и Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според тях новата методика противоречи на законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници.

ЕВН обясни, че докато според закона дружествата трябва да изкупуват цялото произведено количество зелен ток (електроенергия от вода, вятър, слънце и биомаса), според методиката дружествата трябва да лимитират количествата.

Според новите правила за цените печалбата на доставчиците за дребния бизнес трябва да бъде до 3%.

Дружествата искат поне 5 на сто. Все още липсва информация и каква ще бъде цената на електроенергията за малките предприятия, които са присъединени към мрежата средно напрежение.

Енергийният регулатор, който е подготовил методиката, си е поставил за задача всяка година да прави ревизия на парите, платени за зелена и кафява енергия (ток от комбинирано производство в заводите и топлофикациите).

Впечатление прави обаче, че проверките ще се правят не преди, а след като са определени цените за бъдещата година. ДКЕВР е пропуснал да отбележи дали ако се намерят разминавания в разходите, те ще бъдат отразени своевременно в цените.

За последен път цената на електроенергията беше променена на 1 юли, когато поевтиня токът, произвеждан от зелените централи. Средно с 3% намаля и цената на електроенергията, произведена от топлофикациите. Това поевтиняване обаче не се отрази в цените, по които обикновеният потребител плаща тока.

 

Източник: в.Труд

 

Публикува се по:

 

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=95361