електронен портал за информация и консултация

 

Нов случай на грип в Бургаско. Болна е възрастна жена. Щамът е от тип А по-известен като свински грип. Така доказаните случаи на грип в страната стават 6. По-сериозно разпространение на болестта се очаква в края на февруари.

 

Жена от Средец е първият възрастен пациент в Бургаско, заразен с грип през този сезон. Лабораторно потвърдено е, че става въпрос за така наречения “свински грип”.

Величка Григорова – РЗИ-Бургас: Изследвана е навреме жената, хоспитализирана е и в началото на другата седмица предполагам, че ще бъде изписана.

В Бургаско острите респираторни заболявания тази година са три пъти по-малко в сравнение с 2019-та. Потърсилите неотложна помощ в дежурните кабинети в София в първите дни на 2020 са по-малко от миналата година по това време.

Д-р Димитрина Кънчева – дежурен педиатър в Център за неотложна помощ: Заболяваемостта е по-малка. Може би са факторите нали, че са празнични дни. Но миналата година пак празнични дни. Имахме много по-голяма заболеваемост. Почти два пъти повече бяха болните.

Величка Григорова – РЗИ Бургас: Края на януари ще бъдат достигнати по-високи стойности и евентуално през февруари епидемични стойности на заболяването.

Повечето потърсили помощ са с риновируси. Симптомите са грипоподобни.

Д-р Димитрина Кънчева – дежурен педиатър в център за неотложна помощ: Хрема неразположение, температура, болки по стави и мускули. Да не се проявява самолечение, че народът масово си прави самолечение и веднага започва антибиотично лечение, което е супер неправилно.

За това при първите симптоми е желателно да потърсим лекарска помощ. За да не заразим други хора, е препоръчително да си останем у дома.

Д-р Димитрина Кънчева – дежурен педиатър в Център за неотложна помощ: Тази тенденция за ходене по молове и разни други събирания е желателно да не се проявяват. Лична хигиена да се спазва. Тези маски дето се носят, те съдържат изключително много микроби. Така разнасяте инфекцията повече.

Очакванията са болните от респираторни инфекции и грип да се увеличат след края на ученическата ваканция.

https://bntnews.bg/bg/a/ochakva-se-po-seriozno-razprostranenie-na-gripa-v-kraya-na-fevruari