електронен портал за информация и консултация

 

Кръвната биопсия не създава риск от разсейки на ракови клетки, уверява проф. д-р Румен Бенчев.

За първи път в България

Революционният тест позволява диагнозата да се постави на съвсем ранен етап

Необходими са само 20 мл кръв от вената

Няколко страни в Европа вече прилагат уникален кръвен тест за ранно откриване на злокачествен процес в организма, още преди появата на симптоми. България е една от тях наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша.

Тестовете, които се смятат за абсолютна революция в диагностиката на рака (обявени са от FDA за „пробив в медицината“ по програмата Breakthrough Devices), са разработени от Datar Cancer Genetics. У нас те се предлагат в Хил клиник – официален представител на Datar Cancer Genetics.

„Тестовете имат за цел ранно засичане на циркулиращите туморни клетки, които се разпространяват в кръвта. Такива изменени клетки циркулират у над 90% от онкоболните, независимо в кой стадий се намират. Колкото по-напреднал е туморът, толкова по-лесно е да се открият. Нашата компания изнамери технологията, по която става засичането им“, обяснява проф. Стефан Шустер, доктор по медицинска химия, управляващ директор на Datar Cancer Genetics Europe GmbH.

За разлика от традиционната тъканна биопсия, кръвната е неинвазивна, щадяща, понася се леко и изисква само обикновена кръвна проба от вената. За провеждането й не се изисква специална подготовка, обяснява проф. д-р Румен Бенчев, специалист по оториноларингология в Хил клиник, два мандата председател на Българското национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия.

„Методът е изключително щадящ. При него не се докосва туморната тъкан и няма разсейване на ракови клетки. В същото време той не измества тъканната биопсия и другите диагностични методи, а само ги допълва и показва по-задълбочените изследвания, които трябва да се направят, насочвайки към органа, от който се развива злокачественият процес“, уточнява проф. Бенчев.

Преимущества на метода са, че той показва 99,9% специфичност, т.е. при наличие на рак ще го открие в такъв висок процент, 92,1% сензитивност и 93,1% точност за определяне на органа или тъканта, където се развива туморният процес. Става дума за различни тестове. Единият доказва наличието на тумор, другият (кръвната биопсия) – какъв е, а третият – къде се развива.

Всичко това става само с едно вземане на кръв. Пробата се изпраща в Германия, където се подлага на тест в специализирана лаборатория. Резултатите излизат за 8 до 10 работни дни. За съжаление, в нито една страна държавните осигурителни фондове не плащат изследването, което струва около 1200 евро. В Обединеното кралство се покрива частично, в Германия и Полша – също частично, от частни застрахователни компании. Над 50 държави вече изпращат кръвни проби в германската лаборатория, между които САЩ, Индия, Австралия, Обединените арабски емирства.

„Възможността да се каже с една единствена проба дали пациентът развива рак е изключително постижение“, обобщава д-р Фернандо Санча, водещ уролог и ръководител операционен екип в Хил клиник, пионер в работата със Зелен лазер и Холмиум лазер за изпаряване на простатата в Испания.

Тестовете, които се правят у нас

Trucheck – уникален едновременен скрининг на над 70 вида рак с една кръвна проба. Нужна е само 20 мл венозна кръв. Може да замести всички обичайни методи за скрининг – мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и пр. Гарантира 92,1% чувствителност и 93,1% точност. Подходящ е за всеки, който иска да разбере дали в тялото му безсимптомно се развива онкологичен процес, особено ако има фамилна обремененост и раковоболни роднини, а също така е над 50-годишен или от високорискова група (например дългогодишен пушач или пребиваващ дълго време на слънце).

Trublood – достоверен заместник на традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава фалшиво негативен резултат. Подходящ е за хора със симптоми или туморен маркер, който се покачва (например бучка в гърдата, която трябва да се дефинира като рак или като фибром, или пък PSA туморен маркер над нормата). 
Еxacta – най-цялостно генетично изследване на открити злокачествени образувания. Дава безценни насоки за най-добрата персонализирана терапия на рака. Благодарение на него се избягват тежки химиотерапии, които не биха дали резултат, и е коректив на вече назначена терапия.

Славяна Манолова

https://trud.bg/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-70-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F/