електронен портал за информация и консултация

 

Брюксел с пакет от мерки срещу киберпрестъленията

 

Еврокомисарят по информационните технологии Нели Крус обяви в реч пред Европарламента намерението си да представи законодателен пакет за  премахването на роуминга в Европа през 2014 година.

 

Във връзка с изборите за ЕП през май 2014 г. Крус заявява, че тя желае да покаже на гражданите, че ЕС се приспособява към правилата, легитимните очаквания и дневния ред на хората. Крус

нарича още роуминга „такса за пътуване”

 от страна на телекомуникационните компании и определя като неоснователно в единна Европа хората да са санкционирани за това как използват своя мобилен телефон, смартфон или таблет в чужбина.

 

Крус ще предложи през юли или най-късно в началото на 2014 г. законодателен пакет, включващ и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет, гарантирайки сигурността на мрежата, и други разпоредби за борба с киберпрестъпността.

 

Целта е пакетът да бъде приет от Европейския парламент и от съвета, който представлява държавите членки, около Великден 2014 г., т.е. преди изборите за ЕП, и той да може да влезе в сила през 2015 или 2016 г., заяви говорителят на Крус Райън Хийт.

 

“Пазарите трябва да работят, апаратите трябва да работят, мрежите трябва да работят и инвестициите трябва да се правят. Не можем да си позволим да запазим

многобройните и изкуствени препятствия

които съществуват в момента”, емоционално заявява Нели Крус.

 

Върху тарифите за роуминг в Европа вече беше поставен таван. Така тарифата за търсене на данни (интернет сайтове, приемане и изпращане на имейли и снимки) върху мобилни телефони и таблети в ЕС може да бъде максимум 70 евроцента за мегабит от 1 юли 2014 г.

 

Таван е сложен и върху входящите и изходящите телефонни обаждания, както и SMS-ите. От 1 юли 2014 г. максималната цена ще бъде 19 евроцента за входящо и 6 евроцента за изходящо обаждане и за SMS-и.

 

Евродепутати коментират, че все по-често на мобилната телефония и достъпа до интернет се гледа на една от човешките свободи, поради което налагането на изкуствени граници в ценово отношение между държави, които човек преминава през граница, трябва да остане в миналото.

Публикува се по:

http://www.monitor.bg/article?id=386415