електронен портал за информация и консултация

 

Справяне със здравните, социалните и икономическите последици от пандемията от коронавирус, подготовката на документите за достъп до финансирането от Европейския съюз (ЕС), договорено в последните часове, завършване на енегрийни проекти и осигуряване на възможност за машинно гласуване на парламентарните избори – това са задачите пред управляващите в месеците до изтичане на мандата, които ще бъдат реализирани след промени в управлението в следващите дни.

 

Тези приоритети бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев след отхвърлянето на вота на недоверие в парламента, а в изложението си той обяви, че ще има “промени” в следващите дни, но не уточни дали това значи смяна на министри или друго. Той обяви, че всеки ще бъде чут, тъй като демокрацията не е диктатура и никой от тях не мечтае всичко да е като преди две седмици.

 

Очакванията са, че след връщането на премиерът Бойко Борисов от Брюксел ще има заседание на коалиционния съвет, на което да се обсъди евентуален ремонт на кабинета, както и оставките на министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, които бяха анонсирани, за да се отхвърлят връзки с ДПС и депутата и бизнесмен Делян Пеевски. В ГЕРБ бяха коментирани варианти и Борисов да не е премиер.

 

На въпрос на “Дневник” какви промени ще се обсъждат, Томислав Дончев обяви, че няма тема, която да не може да бъде обсъждана. Той каза, че ще има новини в следващите дни и обяви, че иска и формат за диалог с протестиращите.

 

Какво финансиране ще получи България

 

В следващите години ЕС ще може да мобилизира 1.824 трилиона евро, от които 390 млрд. евро ще могат да се ползват като грантове, обяви Томислав Дончев. Средствата, които България може да ползва, са 28.9 млрд. евро, от които почти 9 млрд. евро за кохезионна политика или познатите от оперативни програми средства; 5 млрд. евро за преки плащания, които земеделските производители познават много добре; 1.2 млрд евро – фонд за справедлив преход или за зелени политики; 2 млрд. евро за селските райони; 6.2 млрд. евро за възстановяване и устойчивост, т.е. за справяне с кризата; 239 млн. евро за миграция и др., каза вицепремиерът.

 

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 24.3 млрд. евро за 7 години. България ще има достъп до изгодно заемно финансиране в размер на 4.5 млрд. евро, обяви Томислав Дончев. Той каза, че страната има шанс да продължи инвестициите в инфраструктура, образование, иновации и не трябва да допуска това ново финансиране да потъне като вода в пясъка.

 

Според Томислав Дончев е нужен нов ред за финансиране на бизнеса – бързи пари без корупционен риск, както и бърза дигитализация за бизнеса. Той заговори за нарочни схеми за подкрепа на енергийната ефективност в бизнеса; саниране на всички публични сгради и възобновяване на програмата за жилищните.

 

“Иновациите са задачата на това правителство. Особената ирония е, че плановете и документите ще се подготвят в следващите шест-седем месеца, а парите ще се инвестират от следващото правителство”, каза още Томислав Дончев.

 

На въпрос на “Дневник” той каза, че планът за изразходването на парите ще се обсъжда не само с коалиционните партньори, но и със социалните.

 

Машинното гласуване не може да се организира за предсрочен вот

 

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че за да бъде осигурено машинно гласуване, ще бъдат необходими шест-седем месеца, т.е. това няма как да стане факт за предсрочни избори. В момента според законодателството на следващите избори трябва да се гласува само с машини. Според вицепремиера обаче са нужни промени, за да се определи специфика и да се решат други въпроси.

 

В парламента има работна група, която трябваше да реши въпросите с машинното гласуване още преди пандемията от коронавирус.

Здравка Андонова

https://www.dnevnik.bg/politika/2020/07/21/4093659_resheniia_sled_koronavirusa_pari_ot_es_mashinen_vot/?ref=home_layer2