електронен портал за информация и консултация

От 2018 година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, ще бъде отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента утре. Около това решение се обединиха всички политически партии по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание тази сутрин.

 

До консенсуса за отмяната на параграф 6, с който се въвежда забраната за изплащане на нови лекарства, се стигна след обрат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ. В изявление до медиите във вторник нейният председател Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на мораториума, за “да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение”. По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел.

 

Миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото на презедента Румен Радев  върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

От думите на Цветан Цветанов днес се разбра, че основен мотив за обрата в позицията на ГЕРБ е “заиграването със страховете на хората от страна на друга политическа сила”. Той каза още, че е по-добре да се направи компромис с цел успокояване на онкоболните, и не пожела да коментира дали първоначалната позиция на управляващите за нефинансиране на новите лекарства е била грешка или не. По думите му сега никоя политическа сила не трябва да си приписва отпадането на мораториума като политически дивидент.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че се радва, че има политическа воля за отмяна на мораториума, който определи като “огромна грешка” от страна на управляващите. По думите й най-важно било, че резултатът ще удовлетвори онкоболните.

Здравка Андонова

 

https://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/20/3100570_parlamentut_shte_otmeni_moratoriuma_vurhu_novite/