електронен портал за информация и консултация

 

Въпреки ръста с 30% на запитванията купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки

1

пазарът на луксозни имоти отбеляза спад в активността през първите шест месеца на 2018 г., показва анализ на консултантската компания Unique Estates.

Макар да се наблюдава увеличение с 30% на запитванията за висок клас имоти, купувачите и наемателите изпитват колебания за осъществяване на сделки заради бързото покачване на цените на пазара.

 

 

Високите продажни цени в луксозния сегмент водят до спад в интереса към инвестиционни и спекулативни сделки, но търсенето на имоти за жилищни нужди остава силно. Въпреки цялостния застой на пазара, оживление се наблюдава в кварталите по Витошката яка, главно заради повишения интерес към строителство на еднофамилни къщи в района.

Търсене и предлагане

През второто тримесечие на 2018 г. активността на пазара на луксозни жилища остава слаба заради високите цени на имотите. Тази тенденция се наблюдава главно при сделките с инвестиционна цел, които претърпяха своеобразен бум в София. В резултат на засиленото търсене на имоти за инвестиция, често се случва жилища да се препродават няколко пъти на все по-високи цени. Това влияе и на ценовите нива на наемния пазар, които продължават да растат, за да могат да осигурят възвращаемост на средствата, вложени в препродадените имоти, отбелязва Unique Estates.

 

Заради високите цени на пазара, активността при имотите в ниския ценови клас – между 150 хил. и 300 хил. евро – бележи спад. Към тази категория се отнасят предимно апартаменти извън централните столични райони или по-малки жилища в центъра на София. Статистиката показва, че офертните цени на подобен тип жилища често достигат 2300 – 3000 евро/кв.м през последните месеци, което значително пречи на сключването на сделки.

„Подобни цени категорично не се приемат от купувачите и консултантите на недвижими имоти. Жилища за ремонт в центъра на София, които през 2017 г. не надхвърляха 1500 евро, вече се предлагат за 2000 евро/кв.м. Осъществяването на подобни сделки е трудно, най-вече поради липсата на качествена поддръжка на предлаганите имоти. Отделно, покачването на цените води до изчезване на нишата за инвестиции в стари жилища за ремонт, което ще афектира значително пазара“, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pazaryt-na-luksozni-imoti-v-bylgariia-otbeliazva-spad-zaradi-byrziia-ryst-na-cenite-264409/