електронен портал за информация и консултация

 

С наближаването на лятото и отпускането на ограничителните мерки из цял свят, туристи трескаво се ровят в мрежата в търсене на идеалната за тях почивка. При резервации и покупки в мрежата обаче е задължително да спазваме пет лесни стъпки, благодарение на които можем да избегнем нелоялни търговски практики. 

Ето какво съветват от Европейския потребителски център (ЕПЦ):

  • Важно е да се уверите, че следите регулярно официалните източници на информация, която има значение за плановете ви да пътувате – какво включват актуалните мерки за безопасност, прилагани от превозвача, а също и тези в съответната държава.
  • Препоръчително е да следите входящите съобщения в имейл адреса, заявен за връзка с авиокомпанията или агенцията, включително и папка СПАМ, официалния сайт на превозвача.
  • Съхранявайте на достъпно място копие от всички документи, свързани с резервацията ви, независимо от типа транспорт – копия от билети, платежни документи и кореспонденция с търговеца.
  • Ако пазарувате от електронен търговец, уверете се добре кой е той, проверете отзивите за фирмата от други потребители и най-вече как да се свържете с него при въпроси или проблеми.
  • Проверете каква е крайната цена на поръчката, дали е необходимо да платите транспортни разходи и какви са условията за връщане на стоката, ако все пак размислите и решите да се откажете от нея

От ЕПЦ съобщават още, че на над 130 хил. лв. възлизат сумите, върнати на потребителите при проблеми с търговци от други страни в ЕС, Исландия,  Норвегия и Обединеното кралство. Това показват данните на центъра за изминалата 2020 година.

Около 50 000 лв.са получили обратно пътниците

с наша помощ като възстановяване на стойността за неизползвани билети след анулирани полети от страна на авиокомпаниите заради пандемията и при други проблеми във въздушния превоз.

В общата сума са включени още и парите, които са получили обратно потребителите, потърсили помощ, защото са поръчали стоки онлайн, платили са ги, но след това са ги върнали, а търговецът е отказал да съдейства и да възстанови сумата. Центърът е помагал и за възстановяване на суми и при други проблеми при онлайн пазаруване, наем на коли, при резервации в хотели от друга страна в ЕС или при отменени събития. 

Една от най-големите суми, договорени с търговец през 2020 г., е от

над 4600 лв., дадени от потребителка за самолетен билет

от Шанхай, Китай, към София чрез посредник. Потърпевшата не получава билета си, но парите са изтеглени от сметката й, като едва след намесата на мрежата от ЕПЦ успява си ги върне обратно. Парите си получава обратно и семейство, резервирало ваканция в Австрия – над 3300 лв. Семейството плаща за почивка през април 2020 г., когато няма възможност за каквито и да е пътувания. 

През 2020 г. освен за връщане на конкретни суми, ЕПЦ България е помагал на потребители и при отказана рекламация или при липса на друго съдействие от страна на търговците.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/pet-lesni-stypki-za-onlajn-pokupka-na-samoletni-bileti-254879