електронен портал за информация и консултация

 

Месец след началото на данъчната кампания за местни налози шофьори на автомобили се оплакаха от липса на комуникация между МВР и общините, която ги ощетява. Причината – ако искат да платят по-нисък данък за колата си, може да им се наложи да сменят талона на превозното средство.

 

През ноември миналата година парламентът гласува повишаване на данъците за автомобили, като въведе екологичен компонент при изчисляването им. С него колите с по-замърсяващи двигатели ще плащат повече. Общинските съвети определят данъка със своя наредба. Още тогава се разбра, че максимално ще е повишението на данъците за автомобили с двигател под Евро 4, като в тази категория попадат основно произведени преди 2005 г. коли.

 

Оказва се, че екологичната оценка на моторното превозно средство често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, но без нанасянето ѝ общината няма как да намали данъка на автомобила. Така на шофьорите им се налага да сменят талона на колата, за да плащат по-нисък данък.

 

Столичната полиция използва профила си във “Фейсбук”, за да уточни, че подмяната на талона се налага само ако това изисква местната община. Услугата струва 20 лв.

 

От СДВР допълват, че при липсата на екологична норма в свидетелството за регистрация на колата трябва да се отиде до официалното представителството на марката на автомобила. Оттам шофьорите ще получат документ, който да показва какъв евростандарт поддържа автомобилът. Тази услуга също струва пари, като при всеки автомобилен представител сумата е различна.

 

“След това лично или чрез пълномощник трябва да отидете до отдел “Пътна полиция”, като носите с Вас този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС – част “Първа и част “Втора” (“големия” и “малкия” талон). След като преминете с превозното средство през пункта на “Пътна полиция” за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма”, пише още Столичната полиция.

 

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви за БНТ, че още при покупката на превозно средство цялата информация за автомобилите е налична в документите, с които те са внасяни в България. Така се появява възможност, с която може да се получи отстъпка в данъка, без да сменяме талона.

 

“В абсолютно всички документи и от Германия, и от Италия, и от Франция, и от Австрия има код, по който може да се установи екологичната категория”, уточни Милчев.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/03/06/3400250_po-niskite_danuci_za_kolite_moje_da_nalojat_smiana_na/