електронен портал за информация и консултация

Подготвят се частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност, които да развържат ръцете на на компетентните органи да си вършат работата в ситуации, подобни на тази с чумата по дребните преживни животни в Ямболско. Това коментира пред БНР зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, чийто ресор е животновъдството.

 

“Тъй като и когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се изправим пред такива ситуации. Но очевидно е, че след като има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви”, добави той.

 

Иванов за пореден път отхвърли твърденията на БСП, че не е имало чума и не се е налагало евтаназиране на животните. “Има доказана чума, има. Това са факти, които няма как да се отрекат. Потвърдени резултати и от нашата, и от френската лаборатория, която не е някаква измислена лаборатория, а Европейската референтна лаборатория”, поясни зам.-министърът.

 

Първият кръг проби бяха от трикилометровия участък от заразени зони и те бяха за наличие на вирус, припомни заместник-министърът. “Открихме го и се приложиха стандартните за тази болест мерки – унищожаването на инфектирани и контактни животни”. Вторият кръг от проби се отнася до 10-километровата зона извън заразените огнища. “Те са с цел първо да докажем дали са свободни от вирус, и второ, и ако се открият антитела, ще търсим дали има наличие на вирус”, обясни Иванов.

 

По повод отказа на стопани на някои от стадата в Странджа да допуснат вземането на повторни проби, зам.-министърът посочи: “21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми”.

 

Мерките са много непопулярни, каза Иванов, но, по думите му, “те целят да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин”. В момента, според Иванов, е накърнен интересът на отделния стопанин, но “този стопанин започва да нарушава интереса на обществото”.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/08/24/3300924_popravki_v_zakona_shte_razvurjat_rucete_na_veterinarite/