електронен портал за информация и консултация

 

Лейбъристката партия се оттегли от преговорите за Брекзит с управляващите, съобщи лидерът й Джеръми Корбин в писмо до премиера Тереза Мей, цитирано от “Гардиън”.

В него той отбелязва, че преговорите са се изчерпали заради нестабилността на правителството. Според Корбин, макар те да са били подробни и конструктивни, не е постигнато разбирателство по спорните въпроси между правителството и опозицията. “Нарастващата слабост и нестабилност на правителството ви означава, че не може да сме сигурни в гаранциите ви за това, което договаряме помежду си”, изтъква Корбин.

Говорителят на Мей каза: “Снощи на правителството беше ясно, че разговорите няма да стигнат до успешен край.”

Корбин отбеляза, че преговорите са били “конструктивни”, и добави: “Въпреки това стана ясно, че макар да има области, в които компромисът бе възможен, бяхме неспособни да се сближим по важни политически въпроси.” Той каза, че лейбъристите внимателно ще обмислят всякакви нови предложения като заявения от правителството план да се представят на депутатите серия от опции за гласуване в опит да се намери консенсус. “Без значителни промени обаче ще продължим да се противопоставяме на правителствената сделка, защото не вярваме, че тя подсигурява работните места, стандартите на живот и производството във Великобритания.”

 

Той посочи скорошното оттегляне на Мей като причина лейбъристите да имат съмнения за способността на правителството да изпълни каквото и да е компромисно споразумение. Вчера премиерът обеща, че ще определи дата за оттеглянето в първата седмица на юни.

Говорителят на Мей каза, че е имало реален напредък по някои въпроси като правата на гражданите и защитата на околната среда, но е било ясно, че няма да е възможно постигането на споразумение. Имало е трудни дискусии, особено по въпросите за митническия съюз и провеждането на втори референдум.

ttps://www.dnevnik.bg/evropa/2019/05/17/3907274_pregovorite_mejdu_torite_i_leiburistite_za_brekzit_se/?ref=home_layer2