електронен портал за информация и консултация

Идеята допадала на премиера, искат промяната от средата на 2014 г.

 2% от сегашната здравна вноска да се даде на частните осигурителни фондове, предлага здравният министър д-р Таня Андреева. Това е вариантът, който сме обсъждали, и, който най-много сме харесали засега с премиера Пламен Орешарски, съобщи тя в “Пирогов”, където бе на посещение вчера.

 

Още преди няколко седмици управляващите дадоха заявки, че искат да направят сериозна промяна в здравноосигурителния модел. Те обаче заявиха, че все още не са се спрели на конкретен модел, по който да стане това.

 

 Според първоначалните анонси законодателните промени трябваше да се случат в края на следващата година и да станат факт най-вероятно през 2015 година. Сега обаче се оказа, че сроковете са доста скъсени.

 

Идеята е да се направи частична демонополизация на касата и тя да влезе в сила още в средата на следващата година. Всички частни осигурителни фондове ще получат 2% от сегашната здравна вноска. С тях ще трябва да покриват определена част от медицинските дейности, които в момента плаща изцяло касата.

 

Все още обаче не е ясно какъв точно ще бъде пакетът им. Идеята на управляващите обаче е болниците да могат да сключват договор с всички фондове наравно с НЗОК.

 

Искаме здравната каса да има надзорна и дофинансираща функция, обясни д-р Андреева. Най-вероятно това означава, че с двата процента частните фондове ще плащат определен процент от дейността, а касата пропорционално ще дофинансира остатъка….

 

Мария ЧИПИЛЕВА

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-10-11&article=468315