електронен портал за информация и консултация

 

“Бедността се бори с увеличена заетост”

Правителството ще продължи със социалните си мерки за подкрепа на бедните, обеща премиерът Пламен Орешарски и обяви, че кабинетът планира да освободи от данък общ доход хората с най-ниски доходи.

“На хората с най-ниски доходи – минимална работна заплата и под нея, ще се възстановяват еднократно данъчните плащания за 12 месеца след подаване на данъчната декларация за 2015 година. Така няма да се наложи актуализация на Бюджет 2014 година, защото мярката ще се отрази чак на следващия бюджет”, пресметна министър-председателят, който говори на дискусията “Борбата с бедността в България”, която се провежда в НС.

Депутатът Йордан Цонев обясни, че през следващата година хората с минимална заплата ще получат обратно данъка за доход на физически лица – данък общ доход. Данъкът ще се събира и декларира, а в края на годината ще се връща на даденото лице. Между 250 и 400 хиляди души ще получат това данъчно облекчение. В края на годината ще им бъдат върнат към 350 лева. 

“Бедността винаги е била актуална тема. Бедността, за която в последните пет години се заговори в световен мащаб – за първи път от десетилетия, бедните не намаляха, а се увеличиха. За България това важи в пълна степен”, отчете Орешарски.

Според него бедността трябва да се бори с увеличаване на заетостта.

“Затова в центъра на нашата политика поставихме възстановяване на икономиката”, каза премиерът и обясни, че извън тези рамки остават цели социални групи като пенсионери, хора с увреждания и т.н., за които държавата трябва да се грижи.

“Тези усилия могат да се идентифицират, както с първите ни стъпки в социалната сфера, така и в проектобюджета за следващата година”, каза Орешарски и отново повтори социалните мерки, които са залегнали в Бюджет 2014.

“За съжаление, бедността в България се простира и върху една част от работещите”, обясни премиерът и допълни, че по тази причина работната заплата ще скочи на 340 лева.

По неговите думи това е недостатъчно, но не може да се направи по-рязък скок към момента.

“Борбата с бедността е основен приоритет на правителството”, заяви и социалният министър Хасан Адемов, който сподели, че много ще се разчита на мерките за подкрепа на социалното предприемачество.

“Качествената заетост е най-сигурният начин за намаляване на бедността и опасността от социално изключване”, заяви той и припомни, че у нас рискът за социално изключване поради бедност е много висок.

Адемов се спря и на необходимостта да се използват европейски средства за решаване на проблемите на бедността у нас. По думите му политиките за намаляването й ще са активни, а не пасивни.

Мария Папазова

Публикува се по:

http://www.dnes.bg/index/2013/11/19/i-oresharski-obeshta-raboteshtite-bedni-bez-danyk-obsht-dohod.206639