електронен портал за информация и консултация

 

По думите на Тодор Чобанов проблеми са яслите в столицата, които приемат деца от 1-3 години

 

Протест с искане за по-качествена и иновативна образователна система ще се проведе днес пред сградата на Столичната община. Сред исканията на протестиращите са повече детски градини, ясли и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал, както и обезщетения за всяко семейство, чието дете е останало извън класиранията за прием.

Протестът е организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Сред исканията са автоматизиране на приема за първи клас, както и допълнителни възпитатели във всяка група, в която децата надвишават необходимия брой. Също така протестът настоява и за две оставки – тази на директорът на дирекция “Образование” към СО Мария Минчева и на главният експерт Ирина Николова.

Настояваме за повече детски градини и това е продиктувано не толкова от недостига в момента, колкото, че общината твърди, че е разкрила 16 000 нови места за последните 11 години, което не е точно така. Групите ни са претоварени, групите с 35+ деца. Това не е разкриване на нови места, поне не всичките, разбира се, че общината строи, в това няма спор. Искаме в тези групи, в които има повече от децата, заложени по наредба, да бъде назначен допълнителен персонал, коментира за БНТ Антонина Кенова, която е сред протестиращите.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, изтъкна, че недостиг има единствено в яслената възраст – между 1 и 3 години. Фактите са съвсем ясни. Около 5000 деца чакат за записване в детска ясла и единственото решение на този проблем е това, което ние правим от години – строеж на нови сгради където децата да бъдат приемани в нови яслени групи.

Фактите са също така, че в момента системата е обхванала във възрастта между 1 и 6 години 54 000 деца, от които 49 000 посещават детски заведения като това е при спазване на новите редуцирани бройки за групи, които Министерството на образованието утвърди тази година с промени в наредбата.

https://www.faktor.bg/bg/articles/roditeli-otnovo-izlizat-na-protest-iskat-po-kachestvena-sistema-na-obrazovani