електронен портал за информация и консултация

 

Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат “2 в 1″ на 9 юни, съобщи президентът Румен Радев.

“Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – “2 в 1″, обясни държавният глава.

„Няма да бавя политическия процес”, каза Румен Радев.  

„Отиваме на избор „2 в 1“ на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност. Да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства. Най-важното – надявам се на честни избори“, каза държавният глава.

 

В началото на консултациите с парламентарно представените партии той заяви: „Провеждаме днешните консултации в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно с всички парламентарно представени партии. Правя го, защото следвам стриктно новите текстове в Конституцията и считам, че политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас.“

„Досега съставянето на служебното правителство винаги се е свързвало с президента. Вече не е така. Отговорността вече е изцяло в ръцете на кандидата за служебен министър-председател. Гарантирам, че по никакъв начин не съм се месил в избора на Димитър Главчев“, каза президентът.

Президентът Румен Радев пожела на Димитър Главчев най-сетне да получим второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, след като по време на редовни правителства не могат да се получат тези плащания.

 

Снимка: БГНЕС

„Пожелавам на Главчев да направи крачки напред, но без подкрепата на българския парламент това ще бъде много трудно. Правих пет клетви на служебни правителства, но вече имаме друга ситуация. Правителството полага клетва пред НС според новите промени в Конституцията“, каза още президентът.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/rumen-radev-izborite-shte-badat-2-v-1-na-9-juni.html