електронен портал за информация и консултация

Румяна Тодорова: 140 млн. лева дефицит в НЗОК

Бюджетът на НЗОК не е изразходван рационално. Когато са залагани допълнителните дейности, никой не е изчислил риска. Очертава се дефицит в бюджета на НЗОК (Националнатаздравноосигурителна каса) от 140 млн. лв. Това заяви на пресконференция управителят на касата д-р Румяна Тодорова.

За пръв път виждам такъв бюджет и такова изпълнение на бюджета, каза д-р Тодорова.

63,5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни. Изпълнението на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е 75,1%; за денталната помощ – 59,2%; за лекарствена терапия за домашно лечение – 58,6%; за специализирана извънболнична помощ – 51,1%, посочи новият шеф на здравната каса.

При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв., обясни д-р Тодорова.

При средствата за лекарства за домашно лечение се очаква дефицит с около 83 млн. лв.

Към момента изпълнението на бюджета за лекарства за домашно лечение е 58,6%. Около 48,6 млн. лв. изплаща НЗОК средномесечно. Ако тази тенденция продължи, според д-р Тодорова към края на 2013 г. за лекарства за домашно лечение ще се изразходват 580 млн. лв. при определен бюджет от 497 млн. лв. Така се очертава дефицит от 83 млн. лв.

Д-р Тодорова обясни, че една от причините за дефицита е увеличения брой на болните. Наличните вирусни хепатити през 2012 г. за първото тримесечие са били 1277, а за същия период на 2013 г. са 1501. Другата причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата причина е включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340, обясни д-р Тодорова.

“Анализът от Дирекцията за анализи показва, че през 2012 г. има каси, които са надвишили регулативните стандарти с 27%, с 31%. Няма отговор за причините за това. Затова сме започнали анализ на амбулаторните листове за 2013 г., за да се види какви стандарти са назначени и какво касата е заплатила”, обясни д-р Тодорова. Ще се проверят и районните каси, за да се види как те са осъществили своя контрол. Моите впечатления са, че касата не се самоконтролира, каза тя.

Оперативният резерв на НЗОК от 269 млн. лв. стои непокътнат. С оперативния резерв и чрез завишена контролна дейност се надяваме да изплатим всичко, което касата дължи. Далече сме от мисълта да спрем плащанията за онколекарства, заяви д-р Тодорова.

Расте броят на пациентите с онкологични заболявания. Увеличението е с около 3000 пациента на година, каза д-р Тодорова. 75% от средствата, определени за онкологични лекарства, са изразходвани към 30 юни. Трябва да се види как се спазват медицинските стандарти при изразходването на средства за онкопрепарати, каза тя.

Предстои сериозен контрол по отношение на бюджета на болниците, защото има болници, които са в рамките на бюджета си, а други са в преразход, обясни управителят на НЗОК.

Моята амбиция е да не прехвърляме пари към следващата година, защото оттук нататък касата всяка година дължи нещо на някого, каза д-р Тодорова.

„От тази година има единна сметка, в която влизат всички данъци и здравните осигуровки. От там е много трудно да се изчисли колко са парите за здравно осигуряване”, каза д-р Тодорова.

Публикува се по:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2165756