електронен портал за информация и консултация

 

Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в “Евксиноград” е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. и 3 млрд. евро. От думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разбра, че се очаква въпросът за арестуваните от Турция гръцки граничари да бъде разрешен до православния Великден, като “се доверяваме на турските власти”. Реакцията му е следствие на ангажимента на българския премиер Бойко Борисов пред гръцкия му колега Алексис Ципрас.

 

Борисов каза в изявление след срещата, че очакванията за нея са били “да няма толкова конструктивна позиция”, но същевременно увери, че “са поставени всички въпроси”,   включително  и  вътрешнополитическите очаквания,сред които проблемът с тракийските бежанци. 

“Най-големият успех е, че се завръщаме на масата за преговорите”, каза Борисов и даде заявка за още една среща в този формат до края на председателството на ЕС на България, което приключва на 1 юли.

 

 

© Преслужба на Министерски съвет

Изявленията на лидерите на пресконференцията.

“Оценяваме високо усилията на Турция за миграцията”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Борисов благодари на турския президент Ердоган, че бежанският натиск е сведен до нула. ”Също така, Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти”, каза Туск. Това беше и фокусът на изказването му. “Ние разбираме, че Турция преживя много с опита за преврат, но ЕС остава готов да помогне в това отношение. Добрите двустранни отношения са важен аспект и част от процеса на присъединяване. Все още има някои притеснения – случилото се в Егейско море и задържането на граждани в Турция”, каза Туск.

Той обърна внимание и върху притесненията на ЕС от действията на Турция в борбата с тероризма. “Изразихме някои притеснения за действията на Турция в Африн. Насилието трябва да бъде спряно, разчитаме на Турция да контролира добре своите действия” заяви Туск с уговорката, че” в някои области имаме трудности с Турция, но в други имаме разбиране. Искаме да поддържаме нашето партньорство”.

 

“Ако попитате дали днес постигнахме решение или компромиси – отговорът ми е: “Не”.

 

Но мога да ви уверя, че повдигнахме всички наши притеснения – за свободата на медиите, действията в Сирия. Нашата среща бе посветена на продължаването на диалога между ЕС и Турция и сме на мнение, че този диалог трябва да продължи”, добави Туск.

 

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/26/3153149_sled_sreshtata_es-turciia_bez_resheniia_i_kompromisi/?ref=home_layer2

 

Със съкращания