електронен портал за информация и консултация
 

Българските компании трябва да се насочат към неразработени дестинации с огромен финансов ресурс и голям потенциал за икономически растеж, които не бяха засегнати от кризата.

Това препоръча вчера икономическият министър Драгомир Стойнев по време на среща със съветниците, командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в чужбина.

„Смятам, че трябва да се ориентираме към Азия, Близкия изток, Северна Африка, Русия и бившите съветски републики”, каза той.

Прекрасно е да се работи в Европа, но там започва да става тясно, а и икономическата стагнация се отразява по-сериозно.

Макар да загубихме своето влияние в Близкия изток, сега имаме шанс да възстановим позициите си там, отговориха представителите на бизнеса. Министърът призова търговските ни представители да бъдат

по-агресивни в търсенето на нови възможности за българския бизнес

Все още съществуват откази за съдействие на фирмите в чужбина от някой СТИВ, съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по време на срещата. Той призова представителите на търговските ни служби зад граница да проявяват търпимост, защото не всички наши фирми са перфектни търговци.

Въпреки това проучване на БТПП показва, че има двойно увеличение на отличните оценки за българските търговски представители в чужбина от 21% през миналата година на 46 на сто.

Анализът обаче сочи, че 50 на сто от нашите компании, които атакуват чуждите пазари, са осъществили контакт с търговските ни представители и не разчитат на тяхното съдействие.

1/3 от тях изобщо не знаят как да намерят представителствата ни. Симеонов препоръча държавата да рекламира повече и самите търговско-икономическите служби, за да имат идея фирмите какво съдействие може да получат.

Нашите хора очакват от СТИВ съдействие за работа с държавните институции в чужбина, помощ за контакти с потенциални партньори и бизнес организации.

Двойно са се увеличили нашите граждани, които търсят съдействие за регистрация на нова фирма в чужбина. Това е знак, че българите се ориентират още повече към износ и търсят начин за стъпване на чужди пазари, коментира Симеонов.

Основната приоритетна задача на търговските ни служби трябва да бъде подкрепата на българските компании, каза министърът и препоръча деловите среди да определят дестинациите, където да има търговски служби.

Стойнев препоръча да се работи повече по линия на публично-частното партньорство, както работят в момента търговски служби в Йемен и Либия, а в скоро време ще започне да функционира и в Хо Ши Мин.

Източник:в. “Монитор

 

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=95971