електронен портал за информация и консултация

 

Долната камара на чешкия парламент прие декларация, в която осъжда резолюцията на Европейския парламент от 12 септември за възможно налагане на санкции срещу Унгария за нарушаване на основни принципи и ценности на ЕС, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

Сред евентуалните санкции е и лишаването на Унгария от право на глас в ЕС.

 

“Камарата на депутатите смята за погрешно и неуместно състоялото се в Европейския парламент гласуване против суверенната държава Унгария в частта за задействане на член 7 от Лисабонския договор. Такъв подход единствено задълбочава още повече недоверието между “старите” и “новите” страни – членки на ЕС”, се казва в декларацията.

 

Декларацията бе подкрепена от 97 от присъстващите 153 депутати. По-рано резолюцията на европарламента за Унгария бе разкритикувана от президента Милош Земан, премиера Андрей Бабиш и председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

 

Европейската комисия задейства чл. 7 срещу Полша през декември  Унгария заяви, че ще блокира всяка стъпка срещу Полша, а Варшава се закани да върне услугата. За да се стигне до крайните санкции, е необходимо единодушието на държавите членки.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/10/03/3320795_parlamentut_na_chehiia_othvurli_rezoljuciiata_na/?ref=home_main_news