електронен портал за информация и консултация

Законова промяна ще въведе новото изискване до месец

Чужденци, които искат да купят земя в България, ще могат да го направят само ако са пребивавали в страната ни поне 3 години. 

Това предвиждат законодателни промени, подготвяни от управляващите, които се очаква да бъдат гласувани до месец, съобщи bTV

От 1 януари 2014 г. пазарът на българска земя е отворен и достъпен за европейските граждани, но интерес към сключването на сделки няма, твърдят собствениците на земи. 

„Това не оказа никакво съществено влияние на пазара към момента. Напълно без основания бяха притесненията, че едва ли не ще има опашка от чужденци, наредени на границата на България, които да чакат на 1 януари и да купят земеделска земя. Не, не е така”, казва Борислав Петков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи.

Депутати от БСП са убедени, че ограничителни мерки трябва да има и вече се подготвят спешни законодателни промени. Въвежда се така нареченият принцип на уседналост.

“Гражданин на ЕС, който иска да купи земя, трябва поне 3 години да е пребивавал в България. Причината да се прави тази стъпка е, че ние искаме да сме сигурни, че тези, които купуват земя, ще се заемат с нейната обработка“, обяснява Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие. 

Предвидените ограничения ще важат само за граждани на страни от ЕС, които решат да купят терени като физически лица.

И преди отпадането на забраната тя не важеше, когато у нас се регистрира фирма. По този начин всеки чужденец и допреди 2014 г. можеше да купува земя в България.

Източник:bTV

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=106101