електронен портал за информация и консултация

 

Британското правителство се подготвя и за напускане на ЕС без сделка, каза премиерът Тереза Мей в изявление пред парламента, което продължава и в момента.

 

След като две ключови фигури в правителството – външният министър Борис Джонсън  и министърът за излизане от ЕС Дейвид Дейвис, подадоха оставки в рамките на часове, Мей продължава да опитва да защити плана си за преговори с Брюксел.

 

“Предложенията ни са предизвикателни за ЕС” каза тя, предизвиквайки смях в залата, “и ще трябва те да помислят, да погледнат отвъд позициите, които заемаха досега и да се съгласят на нов и справедлив баланс на правата и задълженията”.

Ако ЕС продължи настоящия си курс, може да се стигне до Брекзит без сделка, уточни премиерът и обясни, че в петък кабинетът се е споразумял да засили подготовката и за този вариант.

 

Запазването на свободното движение на стоки е единственият начин да се запази отворената граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, каза тя, потвърждавайки, че продължава да стои зад плана, заради който Дейвис и Джонсън подадоха оставки. (Повече за него четете тук.)

 

Очаквам ЕС да се заеме сериозно с преговорите и да ги ускори през лятото, каза още Мей.

 

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин се възползва от момента да поиска, ако правителството ѝ не може да гарантира сделка, която да защити британската икономика, да направи път “на хората, които могат” и да попита риторично как може премиерът да осигури сделка с 27 европейски правителства, когато не може да се споразумее дори със собствения си кабинет. Партията, която никога не би могла да създаде силна икономика, е Лейбъристката партия, отвърна Мей. На въпроси на депутатите тя подчерта за пореден път, че няма да има втори референдум за Брекзит.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/07/09/3239761_tereza_mei_gotvim_se_i_za_brekzit_bez_sdelka/