електронен портал за информация и консултация

 

 

Инфекциите от някои устойчиви на антибиотици патогени, известни като супербактерии, са се увеличили повече от два пъти в здравните заведения в Европа, съобщи здравната агенция на ЕС в четвъртък.

 

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията изнесе данни, според които докладваните случаи на два силно резистентни към лекарства патогени са се увеличили през 2020 г., първата година от пандемията от COVID-19, след което рязко са скочили през 2021 г.

 

Ръстът се дължи на огнища в интензивните отделения на болниците, както и извън тях. Агенцията прави извод, че инфекциите, устойчиви на антимикробни средства, вече са широко разпространени.

 

 

Данните показват, че миналата година в Европа докладваните случаи на инвазивни инфекции с Acinetobacter pp. са се увеличили повече от два пъти спрямо нивата отпреди пандемията. Случаите на друга бактерия, Klebsiella pneumoniae, която е резистентна към най-силните антибиотици, използвани само в краен случай, са скочили с 31% през 2020 г. и с 20% през 2021 г.

 

Докладът не се ангажира с данни за това колко хора са починали от инфекциите през 2020 г. и 2021 г., тъй като е трудно да се определи окончателно причината за смъртта, когато пациентите са били хоспитализирани за COVID-19 например, но според Европейската комисия става дума за около 35 хил. годишно.

 

Някои учени свързват нарастването на придобитите в болница инфекции с разпространението на супербактерии по време на пандемията с широко предписваните антибиотици за лечение на COVID-19 и други бактериални инфекции по време на дълги болнични престои, съобщава “Ройтерс”.

 

Според Доминик Моне от европейската здравна агенция, това е “най-правдоподобната хипотеза”, но все още не е извършен задълбочен анализ на евентуалните причини.

 

Честотата на някои други Той също често срещани супербактерии в европейските болници са намалели, което здравната агенция на ЕС отдава на намаления брой операции по време на пандемията.

 

Лекарствената резистентност се развива чрез злоупотреба или прекомерна употреба на антибиотици. Притесненията за това не са нови. Експертите наричат инфекциите със супербактерии, включително гъбични патогени, “тиха пандемия”, която причинява повече от милион смъртни случая годишно, но не привлича подобаващо внимание или финансиране за изследвания, пише Ройтерс.

 

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че общоевропейско проучване на антимикробната резистентност показва, че половината европейци продължават погрешно да вярват, че антибиотиците унищожават вируси.

 

Според данните на “Евробарометър” 23% от участвалите в проучването са вземали антибиотици през последната година, което е най-ниската цифра от 2009 г. Затова пък потреблението на най-широкоспектърните антибиотици се е увеличило значително, особено в болниците. Например потреблението в болниците на карбапенеми – най-силните антибиотици, е нараснало с 34% между 2012 и 2021 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2022/11/17/4416933_tiha_pandemiia_v_es_skok_na_infekciite_ustoichivi_na/