електронен портал за информация и консултация

 

От Европейската комисия съобщиха, че са интервюирали кандидатите за еврокомисар на българското правителство – Даниел Лорер и Илиана Иванова.

Това потвърди БНТ.

В следствие решихме да предложим на Съвета и на Европейския парламент назначаването на госпожа Илиана Иванова за поста комисар.

Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен е казала, че и двамата кандидати са били добре подготвени, но все пак опитът на Илиана Иванова в Европейската Сметна палата, а и преди това като евродепутат е повлиял на избора на председателя на ЕК.

До момента Иванова бе председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за “Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване”, припомня БГНЕС.

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.

https://news.bg/int-politics/ursula-fon-der-layen-izbra-iliana-ivanova-za-balgarski-evrokomisar.html