електронен портал за информация и консултация

 

Учени от Великобритания посочиха храните, богати на витамини С, D и цинк, като ефективни природни средства за ускоряване на възстановяването след коронавирусна инфекция, гласи научното списание BMJ Nutrition, Prevention and Health, цитирано от zdrave.to

Британските изследователи анализирали ефекта на храненето върху характеристиките на възстановяването на хората с COVID-19. Те изследвали данни от редица публикации за ролята на различни храни и добавки. Според учените за ускоряване на възстановяването от коронавирус трябва да се консумират храни с високо съдържание на витамини С, D, както и цинковият минерал.

Благодарение на витамин С, бариерната функция на дихателния епител се засилва – това намалява броя на патогените, постъпващи в тялото, и намалява вероятността от развитие на пневмония. Витамин D играе ролята на мощен имунен регулатор в организма, който повишава защитата срещу респираторни инфекции. Що се отнася до цинка, този минерал, според учените, ефективно стимулира имунните функции.

“Менюто ви трябва да включва богатите на витамин С броколи, касис, портокали. Богатите на цинк скариди, консервиран боб, варени яйца и добавки с витамин D – до 50 микрограма на ден. Спазването на подобно меню ускорява възстановяването от COVID-19 и съкращава периода на рехабилитация”, категорични са учените, които съветват ако имате някакви хронични заболявания задължително да се консултирате с вашия лекар.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/ucheni-razkriha-s-kakvo-trjabva-da-se-hranim-sled-covid-19-238518