електронен портал за информация и консултация

 

Нивата на антитела на възстановили се от COVID-19 рязко са се понижили само 2-3 месеца след заразяването. Това важи и за тези със симптоми, и за асимптоматичните случаи.

 

Твърдението е в китайско изследване, което подвига въпроса за трайността на какъвто и да е имунитет срещу коронавируса. То е публикувано в списание Nature Medicine на 18 юни и изтъква рисковете от въвеждането на т.нар. “имунизационни паспорти” – идея да се дава вид удостоверение на преболедувалите, че са защитени и не разпространяват заразата. То е и в подкрепа на това да продължат мерките за социално дистанциране и изолиране на групите във висок риск, казват авторите.

 

Здравните власти по света водят дебати за това дали да се позволи на преболедувалите да се движат по-свободно.

 

Китайците казват, че са проучили по 37 пациенти със и без симптоми и са установили, че при далите положителен резултат за IgG антитела (един от основните типове, появяващи се след заразяването) над 90% отчитат рязко намаляване на тези антитела в следващите 60 – 90 дни. Медианният показател за намаляването бил над 70% и за двете групи пациенти.

 

За неутрализиращите серумни антитела медианното понижаване при симптомотичните е било 11.7%, а при асимптоматичните – 8.3%.

 

Проучването е проведено в медицинския университет в Чунцин (един от градовете под директно управление на Пекин) в Централен Китай, който е поделение на китайския Център за контрол и предотвратяване на заболяванията.

 

Ци Дон-Ян, професор-вирусолог от университета в Хонконг, който не е бил част от изследователите, казва, че публикацията не твърди, че други части от имунната система на човека не предлагат защита. Според него има и други клетки, които “запомнят” как са реагирали при срещата си с коронавируса и може да изградят ефективна защита при последваща негова поява.

 

“Откритието в тази публикация не означава, че ще се срути небето”, допълва той за “Ройтерс” и посочва, че и базата от пациенти, използвани в изследването, е доста малка.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/06/23/4081773_ucheni_tvurdiat_che_antitelata_sreshtu_covid-19_burzo/?ref=home_NaiNovoto