електронен портал за информация и консултация

 

Между 730 и 740 секции за гласуване в чужбина в 62 държави предвижда Министерството на външните работи въз основа на подадените заявления в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи зам.-председателят на работна група “Избори” Калин Анастасов. От прогнозните данни се очаква 115 от тях да бъдат разкрити в дипломатически и консулски представителства. Решението за окончателния брой секции обаче трябва да вземе изборната комисия най-късно до 11 март.

 

Анастасов допълни, че прогнозният брой секции по държави е, както следва:

  • над 160 в Турция
  • малко над 155 във Великобритания
  • до 74 в Германия
  • около 60 в САЩ
  • около 25 в Италия.
  • Расте броят на заявленията за разкриване на секции за гласуване в Турция

 

От вншното министерство посочиха, че за пореден път Федерална република Германия налага ограничения за броя на местата, на които могат да бъдат разкрити секции. От изборите на 14 ноември 2021 г. българите зад граница могат да упражнят правото си на вот в секции, разположени на до 40 адреса, извън дипломатическите и консулските служби. За изборите на 2 април се очаква те да бъдат около 56. Калин Анастасов допълни, че от властите в Германия е отправена препоръка при бъдещи избори и референдуми да не се планират секции извън дипломатическите мисии.

 

Ограничение ще има в Чехия, като за пореден път българите там ще могат да гласуват само в секциите в посолството в Прага.

 

От ведомството изчисляват, че за секционните избирателни комисии зад граница ще трябва да бъдат ангажирани малко над 4100 души. МВнР има готовност да командирова над 520 държавни служители, а още около 220 души,
сред които български дипломати и служители на мисиите, също ще участват като членове. При последните промени на Изборния кодекс депутатите решиха, че представителят на МВнР в секционните комисии задължително трябва да има сключен договор с държавната администрация. Анастасов отбеляза, че това е наложило да се потърсят хора и от други ведомства, а не само от външното министерство, което не разполага с такъв капацитет. Той обаче не даде конкретен отговор на въпроса колко ще струва на държавата изпращането на толкова много държавни служители в командировка по света. Изключи и възможността министерството да наеме на краткосрочни договори представители на българските общности, които да изпълнят ролята на представители на държавата в секциите, като посочи административни пречки.

 

Министерството потвърди, че има готовност да създаде организация по изпращането и логистиката на устройствата за машинно гласуване, като прогнозите са, че между 240 и 410 машини ще бъдат изпратени в чужбина.

https://www.dnevnik.bg/izbori-2023/2023/03/10/4458645_vunshnoto_ministerstvo_predvijda_razkrivaneto_na_blizo/?ref=home_layer2