електронен портал за информация и консултация

Проектът на Националната здравна стратегия ще бъде подложен в понеделник на обществено обсъждане с пациентски, съсловни и неправителствени организации, както и с представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и финансовото министерство, съобщи пред БНР здравният министър Таня Андреева.

 

Андреева обясни, че впоследствие ще се правят корекции в текста на документа, тъй като ще бъдат отразени забележките, направени от партньорите. Когато бъде готов окончателният вариант, ще бъде подготвен и план за действие с конкретни мерки, срокове и финансиране.

 

Министърът на здравеопазването коментира, че се надява на разбиране от страна на представителите на болниците във връзка с преструктурирането на лечебните заведения. Тя подчерта, че ако секторът не бъде преструктуриран, няма да можем да получим европейско финансиране, което е основният източник на финансов ресурс за здравеопазването, на който държавата разчита до 2020 г.

 

Таня Андреева каза още, че в момента работна група подготвя стратегията за укрепване и подобряване на дейността на спешната помощ. Документът ще бъде готов в края на октомври.

 

Що се отнася до неплащането на здравни осигуровки, Андреева очаква отговор от финансовото министерство и приходната агенция. По думите й здравното министерство може само да подобри качеството на здравеопазването, така че хората да бъдат мотивирани да си внасят осигуровките.

 

“Пациентите не вярват на лекарите, а това осигурява нестабилна среда на работа. Когато е ниско доверието, нормално е никой да не плаща за това”, посочи тя.

 

Андреева коментира още че сме “узрели за втори стълб в здравното осигуряване”, но посочи, че това изисква сериозен ресурс, с който системата не разполага. “Реформата е необходима от гледна точка на конкуренция и избор на кого да се доверят пациентите”, коментира здравният министър, като допълни, че за нея ще е необходимо време, за да се натрупа необходимият ресурс за осъществяването й.

 

Николай Гаврилов

 

Публикува се по:

http://www.novglas.com/bg/news/read/24609