електронен портал за информация и консултация

24 януари 2013

Вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 души. Това стана ясно на пресконференция по повод отчета за дейността на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 година.

“Гражданство не се дава просто срещу заявено желание, от днес за утре, това е принадлежност към Родината, а принадлежността е свързана с уважение, с вписване в тази държава, с уважение към нормите, законите, както и с готовност да ги спазваш и с гордост от това, че си гражданин и принадлежиш към една нация”, каза вицепрезидентът.

Маргарита Попова беше категорична, че даването на българско гражданството не може да бъде свързвано единствено с финансови измерения. „Това заслужава внимание, но не може срещу някакви суми, само и единствено, без всякакво друго отношение към държавата като структура, към нейните закони и правила за живот, да можеш да се сдобиеш с гражданство на една държава”, подчерта вицепрезидентът.

Българско гражданство на основание произход, родител български гражданин, обща натурализация и за особени заслуги с изключителен принос (чл. 16 от ЗБГ) са придобили 18 081 лица с 84 указа на вицепрезидента, сочи Годишният доклад на Комисия по българско гражданство и българи в чужбина. Данните показват, че 13 737 души са придобили българско гражданство на основание български произход, а 4 130 души са придобили българско гражданство на основание родител – български гражданин и пълно осиновяване.

Осем души са придобили българско гражданство поради наличието на интерес от държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България. Сред тях са състезателка по модерен петобой, професор от Израел с особени заслуги в областта на медицината. По чл. 16 от ЗБГ българско гражданство са получили двама бразилски футболисти, две състезателки по художествена гимнастичка, както и един тенисист с арменско гражданство. За особени заслуги българско гражданство е дадено и на бизнесмен от Италия, разкрил 2 200 работни места у нас.

Броят на хората, придобили гражданство по обща натурализация, е 206.

Издадени са 60 указа за възстановяване на българско гражданство на 607 души. Освободени от българско гражданство са 136 лица, като за целта са издадени 14 укази. С 4 указа е отменена натурализацията на девет лица.

През 2012 г. най-голям е делът на придобилите българско гражданство от Република Македония – 8185 души, следвани от граждани на Молдова, Украйна, Русия, Сърбия и Израел.

През отчетния период от министъра на правосъдието са постъпили предложения за издаване на укази на основание особени заслуги за 34 души. От тях укази за даване на гражданство са издадени за осем души, а за пет от предложените лица Комисията извършва допълнителни проверки. Откази за българско гражданство за особени заслуги са получили 21 души, поради липса на конкретни убедителни факти в мотивите.

Изпълняващата функцията председател на Комисията по българско гражданство и българи в чужбина Лиляна Станкова-Пройчева изтъкна, че в дейността си Комисията се води от убеждението, че гражданството е връзката на лицето с държавата и освен предоставяне на права, то включва комплекс от задължения. „Тези, които стават български граждани, трябва да имат съзнанието, че българското гражданство е ангажимент към България”, подчерта Пройчева. Тя информира, че откази за българско гражданство са получили и 11 души, направили дарения.

През 2012 година 136 българи, живеещи в чужбина са поискали да бъдат освободени от българско гражданство. Година по-рано броят им е бил 114 души.

Публикува се по:

http://president.bg/news998/vitseprezidentat-margarita-popova-balgarskoto-grazhdanstvo-e-uvazhenie-kam-normite-i-zakonite-na-stranata.html