електронен портал за информация и консултация

 

Българските граждани печелят със 193 евро на година повече само заради участието си в единния европейски пазар, или 2.8% повече, отколкото ако той не съществуваше. Въпросните 2.8% са изчислени в съответствие с промяната в доходите, която при същите цени би позволила на потребителите да постигнат същото ниво на живот.

 

Но това е сума в пъти по-малко при сравнение с икономиките, които се облагодетелстват най-много, каквито са страни като Германия, Холандия и Австрия. Един германец е с 1046 евро по-богат всяка година заради възможността да се търгува свободно в 28 национални пазара с единни правила. Средният европеец печели 840 евро.

Това показва проучване на фондация “Бертелсман” за ефекта от свободното движение на стоки, капитал, услуги и работна ръка в 28-те страни – членки на ЕС. Според него макар всички участници да печелят, ползите са най-големи за централните промишлени региони на ЕС и големите градове.

Богатите и развити икономики, които са близо до Германия – икономическия център на ЕС, са далеч по-богати в резултат на членството си в единния европейски пазар, сочи докладът, а по-бедните южни и източни страни в Европа имат чувствително по-малка полза. Разликата е толкова голяма, че в някои държави средният европеец е с 3600 евро годишно по-богат благодарение на достъпа до единния пазар, а средният жител на някои периферни региони – със 150 евро.

 

 

 

Германия, най-голямата европейска икономика, е имала най-съществена полза в абсолютно изражение, като годишно е печелила допълнително 86 млрд. евро. Всеки германец средно е бил с 1046 евро по-богат заради членството на страната в единния европейски пазар. Делът на печалбата на глава от населението варира от 2.07% в Исландия до 4.35% в Белгия спрямо сценария без този пазар.

 

Авторите отбелязват, че някои източноевропейски държави регистрират високи сравнителни ползи, но валутното им изражение е ниско. За пример е дадена Чехия, която печели 3.99% повече годишно от участието си в единния пазар. Това е сред максималните показатели, но в евро гражданите ѝ печелят само по 666 евро повече годишно. Гърция и България се споменават в контекста на това, че ползата за тях е ниска и в процентно, и в еврово изражение, потвърждавайки теорията за разликата между ядрото и периферията на ЕС.

 

Хората не печелят еднакво от единния пазар, но той е от полза за всички, каза президентът на германската фондация Арт де Хьос.

 

За страни като Холандия и Австрия единният пазар е безценен, тъй като имат конкурентни сектори, но разчитат на износ, понеже местните им пазари са малки, каза Доминик Понату, един от авторите на проучването, цитиран от “Ройтерс” и БТА. Селските райони също са имали по-малка полза от членството, сочи докладът, докато високоразвитите региони като Южна Англия са най-печеливши. Парадоксално това означава, че британски региони като Кент например, който гласува за излизането на Великобритания от ЕС, е спечелил най-много от единния европейски пазар.

Александрина Гинкова

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/05/08/3506441_vseki_bulgarin_ima_sredno_193_poveche_zaradi_edinniia/