електронен портал за информация и консултация

 

Над 70 преподаватели в български училища във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Италия, Испания, Ирландия, Гърция, Франция, Белгия, Кипър, Дубай и др. дойдоха в София за годишната конференция на АБУЧ.

15 ГОДИНИ АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА.

На 27 и 28 юли в Националния студентски дом в София се проведе юбилейна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която тази година чества 15 години от своето основаване. Форумът събра отново заедно в Родината, след двегодишно прекъсване, български учители от разни краища на света. Над 70 преподаватели в български училища във Великобритания, Германия, Австрия, САЩ, Италия, Испания, Ирландия, Гърция, Франция, Белгия, Кипър, Дубай и др. дойдоха в София за годишната конференция на АБУЧ..

Форумът на АБУЧ бе уважен от председателя на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева, председателя на парламентарната комисия по образованието и науката и ексминистър на образованието Красимир Вълчев, зам.-министъра на външните работи Ирена Димитрова, зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева, други представители на МОН, ексминистъра на образованието проф. Сергей Игнатов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към МВнР Райна Манджукова, експосланика на България в Испания Констадин Коджабашев, бившия първи секретар на българското посолство в САЩ Даниела Сиракова, бившия генерален консул на Р България в Чикаго Иван Анчев, Милена Димитрова – главен експерт в Комисията за българско гражданство към Президентството, представители на Кирило-Методиевския научен център при БАН, на Русенска света митрополия и др.

.

По време на конференцията се състояха презентации по различни теми, свързани с образованието по роден език и култура зад граница, на български учители зад граница и представители на МОН, бе открита изложба „Българските следи – с палитра, камера и слово“ (в централната сграда на БАН), бе представен спектакъл по разказа на Хасан Ефраимов „Джанки в Манхатън“, както и поредицата литературни сборници с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com, които съдържат и произведения на български учители зад граница. Състоя се и курс за квалификация на учители (в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“).

.

Председателят на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова бе наградена със Златен почетен знак на Министерството на външните работи. (Носители на такъв златен почетен знак са и други членове на АБУЧ – Снежина Мечева /2012 г./ и Светла Кьосева /2020 г./) А БНУ „Кирил и Методий“ във Виена бе наградено от МВнР с почетна грамота. Асоциацията, от своя страна, награди с почетни плакети и грамоти парламентаристи, министри, дипломати, помагали на образователното дело по роден език зад граница и подали ръка на Асоциацията в благородната й кауза.

Сред наградените с благодарствена грамота на АБУЧ бе и редакторът на нашето издание Мариана Христова…

https://www.eurochicago.com/2022/07/ubileyna-abuch/