електронен портал за информация и консултация

 

Следващите години ще се пенсионират половината учители. В момента преподавателите и педагогическият персонал в училищата у нас са около 89 хил. души, а всяка година се очаква да се пенсионират по повече от 4 хил. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев, който участва в конференция “Подкрепа на младите учители като инструмент за качествено образование”.

 

В момента средната възраст на учителите е 49-50 години. Най-голям е недостигът на учители по математика и физика, а в все по-малко кандидат-студенти избират специалности “Педагогика по…” въпреки стипендиите и други стимули.

 

“Основната цел на министерството е да привлече учениците с по-добри резултати към учителската професия. С очакваното двойно увеличение на учителските заплати и с подобряване на престижа на професията трябва да привлечем нови кадри, за да няма недостиг”, каза още министър Вълчев.

 

Просветното министерство планира да създаде информационна система, която, от една страна, ще картографира заетостта на учителските места в страната, а от друга, ще даде възможност на кандидати за учители да заявят желание за включване в системата.

 

Ще се мисли и за антистрес програма за учители, за която настояват синдикатите.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/27/3153432_za_10_godini_u_nas_shte_se_pensionirat_polovinata/?ref=home_main_news