електронен портал за информация и консултация

 

Ниска избирателна активност на българите, които живеят в чужбина заради ограниченията от корона пандемията и католическият Великден, както трудности с откриването на изборни секции в страни извън Евросъюза, прогнозира външният министър Екатерина Захариева. Според нея някои европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите за християнския празник и българските избиратели няма да могат да стигнат до секциите. Тази година Великден се отбелязва на 4 април от католиците, когато трябва да се проведат у нас и парламентарните избори.  

“Много държави на миналия Великден и Коледа забраниха придвижването от регион в регион, за да ограничат събиранията на хора, и аз не мога да предвидя дали това няма да се случи в момента”, коментира Захариева пред Би Ти Ви. Тя повтори “мантрата” на управляващите, че президентът Румен Радев не е избрал удачна дата за вота. “Не бих казала, че датата, която е избрал президентът, ще помогне за това да осигурим избирателна активност”, посочи тя.

Захариева каза още, че е все още рано да се очаква от държавите да дадат разрешения за провеждане на българските избори. Външният министър припомни, че в някои държави има забрана за откриване на секции извън дипломатическите представителства и това не е свързано с ковид кризата. Отбеляза и че все още не са известни адресите на такива секции, за разкриването на които българите в чужбина трябва да съберат по 60 подписа.

Всички държави са предпазливи заради новите щамове. Във Великобритания, например, секциите ще са 35, тъй като вече не е част от ЕС, а Германия, въпреки забраната за секции извън посолства и консулства, досега е позволявала по 53-54 секции, което можело да се случи и на тези избори.

“Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по десет души. За да се разкрие секция извън представителството трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции”, каза Захариева, която няколко пъти подчерта, че в някои държави по закон не се позволява разкриване на секции извън официалните представителства.

Тя посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции.

118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хил., най-много”, посочи външният министър.

Относно изискването за отрицателен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева коментира, че подобна мярка има в почти всички европейски държави, като на места дори има задължително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че ваксинирането трябва да остане доброволно и не бива да се въвежда като изискване за пътуване, защото ефектът ще бъде негативен. Външният ни министър заяви, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати….

Малки съкращения

https://www.segabg.com/node/170169