електронен портал за информация и консултация

 

Официално започна 4 фаза от ваксинационния план у нас. Стартът започна в “Пирогов”,след като снощи от РЗИ-София са дали зелена светлина за това. Преждевременният старт започна, заради големия отлив на желаещите от 2 и 3 фаза. 

От днес до края на седмицата всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план, могат да се ваксинират с ваксината на “АstraZeneca” в “Пирогов”. В “Пирогов” ще могат да се ваксинират хора на и над 65 години, както и лица с придружаващи хронични заболявания. Желаещите да се запишат могат да го направят на място в един от 5 пункта или по телефон на 0878253321 или 0700137. Паралелно с това ще продължи и имунизацията на хората от 2 и 3 фаза.

От лечебното заведение припомнят на хората, че трябва на място да носите лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване. Според БНТ още от рано сутринта пред спешната болница е имало опашка от желаещи за имунизация.

 „Ако имаме възможност, можем да поставим ваксина на желаещите и на момента. При много записани обаче, ще насрочим час за някой от следващите дни, за да не се получава струпване“, обясниха от “Пирогов”.

От лечебното заведение допълват, че специалисти им  разполагат с актуализирани инструкции за начина на съхранение на медикамента на Oxford/AstraZeneca, за кого той е подходящ и за кого не е препоръчителен. От Пирогов заявяват още, че разполага с необходимите количества от препарата. В очакване е и на допълнителни количества. По думите на проф. Балтов така се дава  тласък на имунизацията у нас. Предстои в понеделник да се отчете резултата от тези три дни ида тръгне по мащабно ваксинацията.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/zapochna-chetvyrta-faza-na-vaksicanijata-250784