електронен портал за информация и консултация

 

 

Църквата подкрепи донорството при строго определени критерии за мозъчна смърт

 

ългарската православна църква подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт на донора. В разпространена до медиите позиция от Светия синод подчертават, че не отхвърлят и възможността за трансплантация и ако здрав човек съзнателно даде съгласието си да помогне на някой болен.

 

Реакцията на църквата идва след призива на здравния министър Кирил Ананиев който в края на октомври помолил патриарх Неофит църквата да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.

 

Вчера Ананиев отправи същата молба и до представителите на други религиозни общности в България, сред които мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централния израилтянски духовен съвет, Обединените евангелски църкви, Католическата екзархия.

Българската църква постави пет условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да даде благословията си за извършване на трансплантация. Първото е “строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи”. Освен това установяването на мозъчната смърт трябвало да се извършва “по строго определени клинични критерии чрез високоспециализирани инструментални изследвания от абсолютно независима (външна) комисия”.

 

“Понастоящем законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме”, пише още в позицията на Светия синод.

 

Църквата също така настоява за писмено съгласие от донора и близките му кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт. Според нея не може по презумпция да се приема, че има съгласие за донорство.

 

“Необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални трансплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт и цялостните права на донора, както и да гарантират постигането на най-високи нива на успеваемост на процедурата по трансплантация в интерес на реципиента”, уточнява Светият синод.

 

В заключение църквата подчертава, че си запазва правото да промени своята позиция при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

 

В момента според българското законодателство само хора, които са изпаднали в мозъчна смърт могат да бъдат донори, но роднините им са питани от лекарите дали са съгласни.

ttps://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/12/12/3360704_bulgarskata_curkva_podkrepi_donorstvoto_pri_strogo/