електронен портал за информация и консултация

 

В шест басейна в столицата са открити несъответствия по отношение качеството на водата по химични показатели. Два от тях имат несъответствия и по микробиологични показатели, предаде БНР, като цитира Мариана Петрова, главен инспектор в отдел “Здравен контрол” в Регионална здравна инспекция – София:

 

“Държавният здравен контрол в плувните басейни се извършва системно, без предварително уведомяване. За София са вписани 48 открити плувни басейна. Към момента те са обхванати с 96 проверки в тях и над 140 проби плюс тези, които са с тридневните поредни проби преди пускането им в експлоатация”, коментира тя.

 

Експертът обяснява, че при открити несъответствия басейните се затварят, докато водата им не е в нормите. “Колкото по-бързо успее управителят да приведе качеството на водата в съответните норми, толкова по-бързо и самият басейн подновява работата си”, допълни Петрова.

 

Досега са постъпили и 4 сигнала за неизрядна хигиена от страна на ползващи басейните, като по два от тях са направени проверки, но нарушения не се открити.

 

От собствениците на откритите басейни се изисква в началото на сезона да дават тридневни проби на Регионалната здравна инспекция, а след това – да правят и самостоятелни проби.

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2019/07/12/3937654_zdravnata_inspekciia_e_zatvorila_shest_baseina_v_sofiia/