електронен портал за информация и консултация

 

Спешни промени в законодателството за облекчаване на донорството и проверки за това кой носи вина за фатално забавени белодробни трансплантации в чужбина. Така ще отговори държавата на тревожната ситуация… 

 

Днес премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова се срещнаха в Министерския съвет с родителите на полиналия преди дни 29-годишен младеж Адриан Петков. Той чака от над година трансплантация, роднините му и приятели организираха редица протести с настояване той да бъде спешно опериран, а властите многократно уверяваха, че скоро ще стане възможна трансплантацията му в чужбина. След смъртта на Адриан обаче здравното министерство свика извънредна пресконференция, а от последвалите няколкодневни обяснения се оказа, че всъщност чакащите 15 души за трансплантации на бял дроб не могат да бъдат оперирани нито в България, нито в чужбина, а водените преговори с клиники извън България са провалени.

 

Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата. Инспекторатът на министерството ще направи пълна проверка на ведомството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за това какви разговори са водили с австрийската клиника и с “Евротрансплант” и къде в този период от време не е свършена работата, за да се стигне дотук, коментира министърът.

“Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан въпреки преживяната загуба”, каза пък председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

 

Вчера новият директор на агенцията по трансплантации Михаил Христов също заяви, че ще се търсят законодателните решения за стимулиране на донорството и отпадане на евентуални пречки пред него.

 

Братът на Адриан – Алберт Петков, също подчерта, че трябва да се наблегне на програми и кампании за стимулиране на донорството в България.

 

По-късно от част от стенограмата на правителственото заседание, разпространена от кабинета, се разбра, че Борисов също е настоял за законодателни промени за улесняване на донорството.

Юлиана Колева

ttps://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/10/17/3328778_zdravnoto_ministerdstvo_proveriava_koi_e_vinoven_za/