електронен портал за информация и консултация

Парите за черни дни се влагат в апартаменти

Имотите отново се връщат в играта. След бума на сделките преди 2008 г. цените им се сринаха с до 50%.

Дъното явно вече е достигнато, защото в момента виждаме раздвижване на пазара и увеличение на сключените сделки, коментират брокерите на имоти. Потвърждават го и нотариусите, според които за последните няколко месеца сделките с имоти са се увеличили средно един път и половина.

Основната причина хората да купуват повече е, че в момента цените на имотите са много изгодни. Могат да купят добре поддържан апартамент на двойно по-ниска цена, отколкото през 2008 г., обясняват специалистите.

Политическата криза е другата причина хората да потърсят убежище за парите си в имотите, смятат експертите. Има една част от клиенти, които искат да превърнат депозитите си в жилища, защото доходността от имот в момента е по-висока, отколкото са лихвите на банките, обясняват брокерите.

Продавачите пък са хора, които се разделят с имот, за да освободят пари за покриване на текущи нужди, или пък продават, за да купят по-хубаво жилище с минимален кредит. Основните купувачи пък са българи, обикновено мениджъри и хора със стабилни доходи, които искат да купят първо жилище или да вземат имот за син или дъщеря.

Нова тенденция, която отбелязват нотариусите е, че близо 80 на сто от сделките с недвижими имоти в момента са с кредити. Според тях точно заради това, че лихвите по кредитите са по-изгодни, има леко раздвижване на пазара. Все по-рядко се плаща с налични средства, твърдят нотариуси.

Въпреки възприетото схващане, че купуването на ипотекиран имот, чиито собственик не може да си плаща кредита, е изгодно, нотариусите твърдят, че обявени за публична продан жилища все по-малко се търсят.

Според тях този тип жилища се оскъпяват заради таксите, които се плащат от купувача. От една страна, той плаща местния данък за общината. Той е от 2 до 4% от цената на придобиване на имота.

Всяка община сама определя точния размер. Държавната такса за вписване е 0,01 на сто от покупната цена.

Допълнителните такси са за частния съдебен изпълнител (обикновено сделките минават през такъв, а не през държавен). 1,5% от цената, но не повече от 3000 лв., са за изготвяне на постановление за възлагане. Това е документът за собственост, равносилен на нотариален акт.

Един процент от цената е за въвеждане във владение. Сумата се дължи, ако купеният имот се ползва от бившия собственик или от наемател, които отказват да го напуснат доброволно.

Публичната продан може да се забави и, ако длъжникът обжалва съществуването на дълга си пред съда или действията на съдебния изпълнител. Точно заради всичко това хората предпочитат обикновена покупка на жилище, твърдят нотариуси.

Масово хората предпочитат да купят нови жилища, които нямат нужда от ремонт и са на хубави места. Най-желани са затворените комплекси, които разполагат и със собствена охрана. Няма особено еуфория при продажбата на големи офиси. Обикновено се търсят малки и средни помещения, твърдят нотариуси.

55 000 с нов дом

Над 55 000 новодомци е регистрирала Агенцията по вписванията от април до юни. Това е с около 2000 продажби на жилища повече в сравнение със същия период на миналата година.

Броят на сделките с апартаменти и офиси обаче е с близо 11 000 по-голям в сравнение с първите три месеца на 2013 г. Тогава пазарът замръзна за известно време заради политическата криза след оставката на кабинета Борисов, коментираха брокерите на имоти. След това обаче сделките, които са били подготвени, са се сключили реално.

Източник: в.”Стандарт”

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=96441