електронен портал за информация и консултация

Минималната заплата става 340 лв. от януари

 

Над 1,2 млн. българи са облекчили финансовото си състояние вследствие на мерките в социалната сфера, предприети от правителството и парламента в първите 100 дни. Това заяви шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова вчера.

 

„За сто дни е свършена много работа в социалната сфера, която е облекчила финансово повече от 1,2 млн. души, но тази помощ не е достатъчна и БСП ще продължава да работи по посока подобряване социалния статус на населението”, обясни соцдепутатката. Тя бе категорична, че левицата продължава да държи на социалните ангажименти и иска да разсее тиражираното публично съмнение, че отстъпва от работата в тази сфера.

 

Обмисля се замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране за една година от 2014-а. Така щяло да се осигури достатъчно време за анализ на пенсионната реформа.

 

Идеята била годините за пенсия да се увеличават в зависимост от продължителността на живота и здравословното състояние на българите. Предвижда се и въвеждане на швейцарското право за индексиране на пенсиите, припомни Нинова.

 

„Обвиняват ни, че не сме изпълнили ангажимента си за увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври. Ние обещахме тя да стане 450 лв. до края на мандата ни, което означава, че първата стъпка трябва да бъде направена от януари, когато очакваме минималната заплата да бъде 340 лв.”, обясни още Нинова.

 

Депутатката  припомни и ангажимента на БСП за увеличение на детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. след ревизия на подоходния критерий. Но не се ангажира с това дали той ще отпадне или ще бъдат променени критериите за отпускане на тези средства

 

За децата с увреждания пък се планира да бъдат увеличени средствата така, че плащанията към тях да представляват 70% от минимална работна заплата.

 

Председателят на парламентарната комисия по образование Ваня Добрева пък бе категорична, че образованието и науката ще бъдат приоритет при изготвянето на бюджета за 2014 г. „В момента средствата, с които държавата разполага за образование, са 3,4% от БВП.

 

„Ние ще настояваме правителството да заложи около 4%, както и средствата за научни изследвания да бъдат увеличени”, заяви Добрева. Тя бе категорична, че левицата е против 4-годишните да ходят на училище  както и 5-годишните да се обучават в една и съща сграда с учениците от горните класове.

 

„Частното образование не е грижа на държавата, затова считам, че правилото парите да следват ученика не бива да се поставя в центъра на финансирането. Грижа на правителството са само държавните училища”, каза още Добрева.

 

Всички мерки били обсъдени с представителите на ДПС и с различни министри от правителството на Пламен Орешарски.

 

Публикува се по:

http://www.monitor.bg/article?id=401289