електронен портал за информация и консултация

 

В поредица от няколко статии ще разгледаме едни от най-мистериозните места в нашата прекрасна родина

о българските земи има толкова много мистериозни места, че едва ли дори по именно всички са ни известни. Всяко едно от тях пази дълбоко скрити тайни, които разкрива пред света частично или пък погребва още по-надълбоко.

В поредица от няколко статии ще разгледаме едни от най-мистериозните места в нашата прекрасна родина.

  • Караджов камък

Интересният скален феномен е на своето място от стотици години, а изглежда така сякаш всеки момент ще падне. Името на камъка не е никак случайно. Той е кръстен на смелия Караджа войвода от близкото село Яворово, който е пазел местното население от непрестанните набези на турците.

Мястото е доста странно и около него не липсват и някои интригуващи легенди. Митът за това място е свързан до голяма степен с траките, които както се оказва са обитавали и това прекрасно кътче от нашата родина. Археолозите смятат, че това е било древно тракийско светилище, на което траките са почитали мъртвите. От тук идва и известното предание за това място, че е портал към света на мъртвите. Точно поради тази причина някои хора посещават Караджов камък, а други пък го избягват. Без значение към кои спадате, няма как да отречете, макар и от снимка, че мястото е наистина уникално. Много хора, които са посетили вече природния феномен казват, че на него се усеща някаква различна енергия, сякаш от друг свят и от друго измерение. Дали е така, не знам, но определено има нещо в това място щом траките са го избрали за свое светилище.

Караджов камък е част от т.нар „Свещен триъгълник“, който включва още Белинташ и Кръстова гора.

  • Белинташ

Още едно уникално и не по-малко мистериозно светилище по нашите земи. Легендите за него са доста, защото то определено е сред най-странните места у нас. Името му означава „Бял камък“ или още „Камък на познанието“. Както споменах Караджов камък е мястото на мъртвите, а Белинташ – на живите. Изключително красив, но и опасен природен феномен. Някога Ванга е казала, че когато 8 души загинат на това място, то ще разкрие своите тайни. Доста стряскащо, нали? Ами засега има по-малко от 8 жертви, което може би е причината някои хора да избягват Белинташ. Но пък от друга страна, всяка година тук се стичат доста туристи, нетърпеливи да го видят.

Самото място представлява скална площадка с дължина около 300 метра, а мистериозното тук идва от странните отвори, улеи и ниши в него. Някои по-смели теории казват, че това е площадка за кацане на извънземни летателни апарати, други твърдят, че е поредното тракийско светилище, на което траките са почитали живите. Две от легендите за Белинташ са особено интересни, а именно, че това е мястото където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп или, че точно тук, под масивната скала е заровено голямото богатство на Александър Велики, който го е трупал по време на своите походи. Къде е истината, не е съвсем ясно, защото доста от теориите за Белинташ сякаш граничат с лудостта, но пък човек никога не знае. Каквото и да е било истинското предназначение на Белинташ, едно е сигурно – тук също сякаш енергията е от друг свят.

  • Кръстова гора

Последното място от т.нар. „Свещен триъгълник“, на което се смята, че са почитани богове. Това парче земя е не по-малко мистериозно от предишните две. До преди няколко десетилетия, почти никой не е ходил там и сякаш остава скрито от света, докато в един момент не се превръща в едно от най-значимите православни места в България.

На 14 септември (Кръстов ден), всяка година там има голямо шествие. Стотици поклонници от цялата страна отиват там, като се е предполагало, че именно на това място и в този ден, Христос слиза в Кръстова гора и помага на тези, които са в нужда.

Ще се запитате обаче, защо е толкова важно за вярващите? Една от легендите гласи, че именно на Кръстов връх е заровен част от кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това е и причината всяка година да има хиляди посетители, които искат да усетят от странната енергия, която витае и тук. Много хора смятат, че това място е вълшебно и в него наистина се случват чудеса.

Някога, сестрата на цар Борис III била тежко болна и Петър Дънов, чието име предполагам всички са чували, му казал да я заведе в Кръстова гора и да прекара там поне един месец. Сякаш наистина станало чудо и от тежката болест на царската сестра нямало и следа. Дали наистина това място е вълшебно или просто ни се иска да вярваме, че е така?

Караджов камък, Белинташ и Кръстова гора образуват наистина много интересен триъгълник, за който се смята, че е една от най-свещените територии по нашите земи, а и не само. Всяко едно от тези места крие дълбоко своите тайни и едва ли скоро ще ги разкрие, а може би и не трябва? На нас, хората ни остава само да гадаем, да измисляме легенди и да ги предаваме на следващите поколения, но дали в някоя от тях има поне капка истина? Може би ще разберем в някой друг живот, а до тогава посетете местата, ако не се страхувате от странната енергия, която витае там и не забравяйте – пазете природата, за да ни пази и тя!

Елена Исаева

https://www.vesti.bg/lyubopitno/3-ot-naj-misterioznite-mesta-v-bylgariia-6182245