електронен портал за информация и консултация

 

16 000 тона хранителни продукти на обща стойност над 34,4 милиона лева ще бъдат раздадени на 331 508 нуждаещи се българи. Помощите ще бъдат раздавани в пунктовете на БЧК в страната.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков съобщи, че средствата за програма “Благотворителност” тази година са изцяло европейски, предаде БТА.
Единствено разходите за ДДС върху стойността на доставяните продукти са за сметка на националния бюджет, отбеляза той.

Всяка година кръгът на хората, които имат право на помощ по програмата, се разширява. Така броят на българите, които ще получат безплатни храни надхвърли 331 000 души. През 2012 г. хранителни помощи са получили 308 000 души.

От Фонд “земеделие” уточниха, че договорите за доставка до складовете на БЧК в цялата страна на 10 вида хранителни продукти са сключени след обществена поръчка.
Нуждаещите се хора ще получат пакети с брашно, захар, олио, обикновени вафли, леща, плодов конфитюр, картофено пюре, пчелен мед, ориз и зрял фасул.

За да няма съмнения в качеството на продуктите, още в тръжната документация при провеждане на обществената поръчка бяха заложени спецификации, базирани на БДС стандарти за гарантирано качество.

Друго специфично изискване е продуктите да бъдат със задължителен произход от ЕС и достатъчен срок на годност. Доставките са под контрола на Агенцията по безопасност на храните…

Публикува се по:

http://dnes.dir.bg/news/hrani-bchk-15185125?nt=9